Ste po pôrode? Pozor na najčastejšie zdravotné komplikácie

Gabriela Bachárová, 14. júna 2019 o 05:27

Obdobie šestonedelia je zo zdravotného hľadiska pomerne rizikové. Viete, na čo si treba dávať pozor?

Dávajte na seba pozor nielen v tehotenstve, ale aj po pôrode.

Foto: Shutterstock.com

Medzi najčastejšie zdravotné problémy, ktoré sa môžu objaviť po pôrode, patrí horúčka, infekcia, krvácanie, trombóza a embólia a v neposlednom rade popôrodná depresia, ktorá môže prejsť až do psychózy.

Infekcia

V minulosti sa infekcia po pôrode označovala ako horúčka šestonedieľok. „Hlavný príznakom je zvýšená teplota až horúčka so zimnicou, ktorá je spôsobená infekciou v tele ženy, ďalej tlaková bolesť v podbruší, zapáchajúce očistky a prípadne aj krvácanie. Infekciu spôsobujú baktérie v pošve. Počas prvých dní po pôrode existuje cez otvorený krček maternice priame spojenie medzi pošvou a maternicou. Preto sú pre matku mimoriadne nebezpečné cudzie zárodky z prostredia. Pred nimi treba šestonedieľku bezpodmienečne chrániť," uvádzajú gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom.

Choroboplodné zárodky majú cestu otvorenú aj „vďaka" poraneniu pri pôrode, keď sa ľahko dostanú do krvného riečišťa a v ťažkých prípadoch môžu spôsobiť až takzvaný septický šok, ľudovo povedané otravu krvi. Gynekológovia však majú dobrú správu: „Vďaka dobrým liečebným možnostiam pomocou antibiotík a uterotoník, ktoré podporujú kontrakciu maternice, prebieha zápal maternice v súčasnosti skôr neškodne a spravidla sa rýchlo a celkom vylieči."

Trombóza a embólia

Žena po pôrode a v šestonedelí je trombózou, teda vznikom krvných zrazenín, a embóliou, život ohrozujúcim upchatím pľúcnej tepny, ohrozená viac ako iné ženy. Dôvodom je vyššia zrážanlivosť krvi. „Hormonálnym stavom počas tehotenstva, ktorý pretrváva aj v šestonedelí a období dojčenia, je zvýšená tvorba kŕčových žíl. Zväčšená maternica tlačí na veľké žily a obmedzuje tok krvi," uvádzajú lekári. Prevenciou zdravotných komplikácií je pohyb, chôdza, ľahké cvičenie aj dostatočný príjem tekutín. Ohrozené ženy by mali v prvých dňoch po pôrode nosiť podporné pančuchy a brať lieky na zníženie zrážanlivosti krvi.

Popôrodná depresia

Podceňovaný, a pritom veľmi častý stav. Nejde o obyčajný smútok, ktorý vyplýva z novej životnej situácie, ale ťažký stav, ktorý je potrebné riešiť. „Príčina pravej, takzvanej psychotickej depresie nie je jednoznačne vysvetlená. Predpokladá sa, že tento stav vyvolávajú rýchle hormonálne a emocionálne zmeny bezprostredne po pôrode," konštatujú Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský. Prejavuje sa plačom, smútkom, únavou, apatiou, nervozitou, úzkosťou, žalúdočnými alebo črevnými ťažkosťami či poruchou spánku. Žena sa obviňuje, že nie je dobrou matkou. Voči bábätku môže mať až nenávistné pocity, nie je schopná ho prijať.

Depresia sa objavuje na tretí až siedmy deň po pôrode a postupne sama odoznie. Iný prípad je takzvaná popôrodná psychóza, ktorá môže pretrvávať až mesiace a neustupuje. Ide o veľmi vážny stav, v tých najhorších prípadoch si žena môže siahnuť na život. „Okrem depresívnej nálady typicky dochádza aj k poruchám spánku, vnútornému nepokoju a strate motivácie, ktorá sa prejavuje predovšetkým ráno. Okolie často nechápe psychické rozpoloženie matky, najmá keď sa dieťaťu dobre darí, čo jej situáciu ešte viac zhoršuje," píšu odborníci. Ako radia, okolie by nikdy jej situáciu nemalo zľahčovať, dokonca jej depresiu vyčítať. Je nutné vyhľadať psychologickú alebo psychiatrickú pomoc. Používajú sa lieky na depresiu a zastavenie laktácie. Niekedy je nutné ženu hospitalizovať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >