Slovenskí žiaci sa nedajú nachytať na bleskové výpredaje, dobrí sú aj v odhaľovaní podvodných sms

ahojmama, 7. marca 2024 o 06:44

Aj tento rok si môžu 13 až 15-roční študenti otestovať finančnú gramotnosť v Európskom kvíze o peniazoch. Tohtoročné slovenské národné kolo sa uskutoční vo štvrtok 21. marca 2024 online formou a aktuálne prebieha prihlasovanie tímov študentov.

Vlaňajší finalisti kvízu v Bruseli.

Foto: SBA

Kvíz, ktorý u nás už siedmy rok organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska, je súčasťou Európskeho týždňa financií (18.-24. marec 2024), každoročnej iniciatívy, ktorú organizujú národné bankové asociácie koordinované Európskou bankovou federáciou na podporu finančného vzdelávania v celej Európe.

Víťazný tím národného kola sa zúčastní európskeho finále European Money Quiz v dňoch 18.-19. apríla 2024 v Bruseli, pre tri najlepšie tímy je pripravená aj finančná odmena. „Veríme, že narastajúca popularita kvízu sa aj tento rok prejaví vyšším záujmom zo strany študentov. Minulý rok sa celkovo zapojilo až 3 635 tínedžerov, ktorí vytvorili 319 tímov zo 165-ich slovenských škôl a išlo tak o najúspešnejší ročník doposiaľ,“ vraví Milena Koreňová, výkonná riaditeľka Slovenskej bankovej asociácie.

Každoročne sa počas Európskeho týždňa financií konajú vo viac ako 30 krajinách stovky aktivít na podporu finančnej gramotnosti v Európe. Do minuloročného European Money Quiz sa zapojilo viac ako 37 504 tínedžerov z celej Európy. „Je veľmi dôležité rozvíjať finančnú gramotnosť u mladých ľudí. Sme veľmi radi, že v rámci tohto projektu ju môžeme priblížiť hravou formou študentom a študentkám slovenských škôl,“ dodáva Ondrej Gallo, správca Nadácie pre deti Slovenska.

V minuloročnom národnom kole odpovedali študenti na 15 otázok z rôznych oblastí finančnej gramotnosti ako sú sporenie, osobný rozpočet, pôžičky a úvery, mzdy, ochrana spotrebiteľa či digitálna bezpečnosť1. V priemere odpovedali správne takmer na polovicu otázok (43,85 %), avšak v porovnaní s rokom 2022 ide o pokles, keďže percentuálny priemer úspešnosti bol vtedy až 56,85 %. Najmenej správnych odpovedí bolo na otázky výpočtového charakteru. Išlo napríklad o počítanie s výmenným kurzom či nasporenej sumy pri pravidelnom šetrení 10 % zo stanoveného príjmu.

Z analýzy výsledkov národného kola vyplynulo, že sa žiaci najlepšie orientujú v otázkach aplikačného charakteru. Súťažiaci a súťažiace boli najúspešnejší pri odpovediach na otázky o osobných financiách – nepodľahli bleskovým výpredajom a nedali sa nachytať ani pri otázke o splácaní úveru. Úspešnosť ich správnych odpovedí bola v tomto prípade nad 60 %. Študenti sa zlepšili v oblasti digitálnej bezpečnosti – kým v roku 2022 odhalilo podvodnú SMS niekoho, kto sa vydával za Slovenskú poštu, len 45,4 % žiakov, minulý rok na podobne znejúcu otázku odpovedalo správne 58,31 % z nich.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >