Osem zásad vreckového pre deti. Koľko dávať prvákom, koľko teenagerom a aké pravidlá určite dodržiavať?

Patricia Poprocká, 6. októbra 2023 o 06:41

„V stánku syn uvidel svietiace okuliare. Hrozný gýč, ktorý sa o chvíľu pokazí, pomyslela som si. Samozrejme ale, že svetielko na dieťa zabralo tak, ako chceli výrobcovia: syn si ich chcel za každú cenu kúpiť. Stáli 15 eur, čo sa mi naozaj zdali vyhodené peniaze, no nijako som ho nevedela presvedčiť,“ opisuje nedávnu príhodu z vinobrania Iveta, matka sedemročného chlapca.

Vreckové môže deti naučiť hospodáriť s peniazmi. Nezanedbávajte to.

Foto: shutterstock

Dodáva, že sa mu to snažila prepočítať na počet zmrzlín, ubytovanie na dovolenke, náklady na cestu k babke, neúspešne. Chlapec si húdol svoje a za vreckové, ktoré si našetril od starých mám, si okuliare napokon aj kúpil. Iveta si vyčíta, že nedokázala dieťaťu vysvetliť hodnotu peňazí a narábanie s vreckovým. Viete vy, ako na to? Tu je základných osem zásad:

Kedy?

Odborníci odporúčajú ísť na to postupne. Teda v predškolskom veku dieťa zoznamovať s peniazmi, ako vyzerajú, na čo slúžia, ukázať, ako sa odkladaním môžu znásobiť a naopak, míňaním zmiznúť. So skutočným vreckovým by sa malo začať pri nástupe do školy, to ideálny čas. „Dieťa si uhradí drobné výdavky, získa základné finančné návyky: naučí sa hospodáriť, spočítať si, koľko na čo potrebuje, sporiť si a plánovať výdavky,“ hovorí Monika Šmýkalová, odborníčky na osobné financie zo spoločnosti Partners.

Koľko?

Prváčikom stačí podľa nej naozaj symbolické vreckové – jedno až tri eurá týždenne. „Výška by sa mala následne zvyšovať s pribúdajúcim vekom,“ dodáva. Starším deťom odporúča dávať podľa možností rodiny od troch do piatich eur na týždeň. No a mesačné vreckové pre stredoškoláka by malo byť do 30 eur.

Ako?

Rozdelenie peňazí je jedna vec, ich využívanie druhá. Práve tu je úloha rodičov kľúčová, o vreckovom sa treba s dieťaťom rozprávať. Prvým krokom by malo byť určenie pravidiel, na aký účel sa môže míňať. „Školákovi treba vysvetliť, že nie všetky peniaze, ktoré dostane, musí minúť. Je dobré, keď si časť dokáže ušetriť a z ušetreného si kúpi napríklad vysnívanú knižku alebo hračku. Dieťa to motivuje a vytvára uňho návyk rozumného hospodárenia s vlastnými peniazmi,“ vysvetľuje Monika Šmýkalová.

Kontrola?

Áno, aj tá je dôležitá. Pravidelne sa pýtajte, na čo bolo vreckové použité. Dohodnite si vopred pravidlá, napríklad pri akých príležitostiach sa môže vreckové použiť a nebojte sa to kontrolovať. Napríklad žiadne koly, energetické nápoje, omamné látky a podobne. Dôveruj, ale preveruj.

Karta či hotovosť?

Menším deťom je vhodnejšia forma vreckového v hotovosti, aj práve preto, aby získalo jasnejšiu predstavu o peniazoch a ich množstve. Na vlastný účet a platobnú kartu je dieťa pripravené až na druhom stupni základnej školy, ale tiež až potom, keď bude dieťa vedieť, ako účet a platby fungujú – z technickej, bezpečnostnej stránky, a tiež z pohľadu správneho hospodárenia. „Tu je takisto potrebné vysvetliť zásady bezpečného používania karty a pre istotu nastaviť obmedzenia na maximálnu výšku platby či výberu. Denný limit možno nastaviť napríklad na 10 eur,“ dopĺňa Monika Šmýkalová.

Ako často?

Pri vreckovom by si malo dieťa zvykať na pravidelnosť, ak to umožňuje rodinný rozpočet, skúste to dodržiavať. Či už raz týždenne alebo mesačne, je na vás. Dieťa môže dostať aj mimoriadne peniaze, napríklad na sviatky – narodeniny, meniny, odmenu za vysvedčenie a podobne. „Ide rovnako o mimoriadny príjem, ako keď dospelý človek dostane odmenu v zamestnaní. Dieťaťu treba vysvetliť, že tieto peniaze nie je dobré hneď minúť, ale rozdeliť si. Získa tak návyk, ktorý v dospelosti určite ocení,“ radí odborníčka.

Aj keď bez peňazí...

Nuž, i to sa stáva, že dieťa vreckové minie na nejakú vec, a potom zatúži po niečom inom. Čo v takom prípade? Monika Šmýkalová odporúča jednoznačne: „Pokiaľ dieťa minie dohodnutú sumu skôr, nedávajte mu peniaze navyše. Musí pochopiť dôsledok svojho rozhodnutia a získať tak správny návyk.“

Aká matka, taká Katka

Aj pri hospodárení s peniazmi je to predovšetkým rodič, koho postoje k peniazom dieťa preberá a kopíruje. Snažte sa im ísť príkladom a viesť ich odmala k rozumnému hospodáreniu.


ANKETA:

Dávate deťom vreckové?

53,4%



16,0%



29,0%



1,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >