Slovenské deti sa stravujú zle už od útleho veku. Je to z roka na rok horšie, najviac tento zlozvyk!

ahojmama, 16. júna 2024 o 05:05

Slovenské deti už v útlom veku majú zlé stravovacie návyky a situácia sa z roka na rok zhoršuje. Ukázal to prieskum, do ktorého sa v minulom roku zapojili rodičia detí vo veku od jedného do troch rokov.

Ham, lyžičku. Iba 11 percent detí do troch rokov konzumuje dostatok ovocia a zeleniny.

Foto: Shutterstock.com

Za najväčšie nedostatky označujú odborníci to, že deti majú nedostatočný príjem ovocia a zeleniny a tiež potravín bohatých na železo a vitamín D. Problémom býva aj priskorý prechod na kravské mlieko.

„Viaceré ukazovatele v stravovaní batoliat sa medziročne zhoršili, čo znamená, že všeobecní lekári pre deti a dorast musia aj naďalej na rodičov apelovať, aby správnej výžive a životospráve venovali dostatočnú pozornosť a prebrali tak plnú zodpovednosť za ich neskorší vývoj. Prieskum ukázal, že najviac zaostávame v príjme železa a vitamínu D, ktoré majú zásadný vplyv na imunitu dieťaťa, ako aj na jeho kognitívny vývoj,“ konštatovala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová o prieskume NutriCheq, do ktorého sa zapájajú rodičia formou online dotazníka.

Z neho vyplýva, že iba 11 percent batoliat konzumuje odporúčané množstvo ovocia a zeleniny, teda 3 a viac porcií denne. Až pätina detí, teda 20 percent, konzumuje údeniny alebo fastfood, a to dokonca raz až trikrát týždenne. V tomto ukazovateli ide o ohromný medziročný nárast, keďže v roku 2022 tento druh stravy konzumovalo 6 percent detí. Je nevhodná preto, že v detskom organizme spôsobuje niekoľkonásobné prekročenie dennej dávky sodíka, soli a nasýtených mastných kyselín, čo môže spôsobiť vyššie riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení v budúcnosti.
Deti do troch rokov konzumujú aj sladkosti a sladené nápoje, a to dva a viackrát týždenne, čo zas môže byť predpokladom pre neskorší rozvoj obezity.

Rodičia v stravovacích návykoch svojich detí priznávajú aj nechutenstvo či odmietanie stravy, podľa prieskumu bola u 12 percent zaznamenaná nízka konzumácia viacerých základných potravinových skupín. Rodičia to neraz riešia tým, že deťom dávajú jedlo pred obrazovkou. V tomto prípade je percento naozaj alarmujúce – robí to až 44 percent rodičov!

Pre deti, najmä v takom nízkom veku, je to extrémne škodlivé. Neuropsychológ Robert Krause upozorňuje, že používanie digitálnych technológií negatívne ovplyvňuje bielu a sivú hmotu mozgu, čo vedie k zhoršeniu kognitívnych schopností. „Ak dieťa počas konzumácie jedla pozerá na obrazovku, znižuje sa jeho samoregulácia príjmu energie, čo v praxi znamená, že buď zvyšuje alebo znižuje príjem potravy, ba dokonca, niektoré výskumy prišli so zistením, že sa tak zvyšuje aj hmotnosť dieťaťa,“ varuje.

Je teda čo naprávať, keďže výživa počas prvých rokov života má zásadný vplyv na ďalší vývoj. A to na metabolizmus, stravovacie návyky i celkové zdravie. „Dodržiavaním správnej životosprávy v tomto veku sa znižuje riziko civilizačných ochorení ako obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a podobne v dospelosti,“ pripomína Elena Prokopová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >