Slovenka v Austrálii pomáha ženám po pôrode. „Tu sú ľudia zvyknutí dopriať si, čo potrebujú,“ hovorí

pt, 7. septembra 2022 o 04:03

Keď pred 10 rokmi odchádzala ako študentka so svojím terajším partnerom do Austrálie, netušila, že tam zostane a privedie na svet dve deti. Tanečníčka a event manažérka Gabi Jakubová žije v Melbourne, kde vytvorila projekt na pomoc slovenským mamičkám dostať sa po pôrode do formy.

Gabi Jakubová s dcérami na pláži.

Foto: Neo.Me

Pre tanečníčku Gabi je pohyb neoddeliteľnou súčasťou života už od detstva. Vyznáva zásadu, že v tele všetko so všetkým súvisí – pohyb, strava, nastavenie mysle. Tento prístup jej pomohol aj pri pôrodoch oboch dcér (rok a pol a tri roky). O pôrode hovorí ako o úžasnom zážitku, čo ju potom inšpirovalo k vytvoreniu programu pre matky. „Vtedy som si definitívne potvrdila, že môj spôsob fungovania môže reálne zmeniť život. Ženy sa po pôrode často cítia stratené. Ich život sa kompletne zmenil. Musia si nájsť svoje nové ja, a na tejto ceste im chcem pomôcť,” vysvetľuje.

Vo svojich programoch sa zameriava na spomínané tri piliere – pohyb, stravu a psychické nastavenie. Ženám ponúka 15-minútové online cvičenia, výživové poradenstvo, prácu s mysľou a koučing. Cvičenia sú krátke, účinné, možno ich cvičiť prakticky kdekoľvek bez špeciálnych pomôcok.

Gabi vysvetľuje, že štvrťhodinka nie je zvolená náhodne. „Mám dve malé deti, sama viem, že čas je to najcennejšie, čo máme,“ vraví s tým, že vzhľadom na krátkosť cvičení je dôležité, aby cviky plnili svoje funkcie. Gabi ich vytvorila z vlastných skúseností a aktivít – najprv v tehotenstve, neskôr s dcérami. A hoci len 15 minút denne, ale postačí.

Nejde pritom len o cviky. Dôležitá je aj psychická vzpruha. Ženy sú hrdé, že sa im popri starostlivosti o dieťa podarilo urobiť niečo pre seba, byť aspoň tú chvíľu sama sebe prioritou. Cítia sa lepšie, sebavedomejšie, čo im následne ovplyvňuje aj ďalšie oblasti života.

„Testujem na sebe, čo funguje, počúvam spätnú väzbu od klientiek. Hrám sa s pohybom, neustále sa venujem novým trendom ohľadom zdravej stravy a práci s mysľou. Zisťujem, čo mi pomáha prekonávať úplne obyčajné denné prekážky a výzvy, ktoré pozná každá mama,“ hovorí Gabi. Pomáha jej pri tom, najmä technicky, jej partner Samuel, niekdajší aktívny športovec, s ktorým pred 10 rokmi do Austrálie prišla.

„Tu v Austrálii je starostlivosť o mamičky obrovská – po fyzickej aj psychickej stránke. Fungujú bezplatné linky, konzultácie, podporné programy. Sú tu viac zvyknutí starať sa o seba a dopriať si, čo potrebujú,“ vraví Gabi a takúto podporu chce poskytnúť aj Slovenkám, aspoň na diaľku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >