Slávna Naomi Aldort bude mať workshop na Slovensku. Cez internet, lebo nechce znečisťovať planétu lietaním

Patricia Poprocká, 11. septembra 2019 o 06:33

Svetoznáma rodičovská poradkyňa Naomi Aldort priblíži svoje poznatky slovenským rodičom. Druhý októbrový víkend bude v Modre – Harmónii trojdňový interaktívny workshop, kde sa rodičia budú učiť napríklad ako reagovať na navonok problémové prejavy detí a chápať ich.

Dieťa sa učí z toho, čo zažíva s vami, z vašich emócií, z vášho odpúšťania, z vašej radosti či smútku, láskavosti, súcitu, vraví Naomi Aldort.

Foto: archív Naomi Aldort

Naomi bude prítomná cez internet a projektor. A to z dôvodu šetrenia životného prostredia a nákladov, aby bol workshop čo najprístupnejší pre všetkých. Naomi to avizovala už v jarnom rozhovore pre ahojmama.sk. „Workshopy mám naplánované na konci roka, vrátane Slovenska, ale ešte to zvažujem. Nechcem sa podieľať na znečisťovaní planéty letmi, tak možno ponúknem workshop cez projekciu na diaľku,“ povedala v apríli.

V každom prípade workshop si kladie za cieľ naučiť rodičov, ako nahradiť vyčerpávajúci boj s deťmi radosťou a pochopením. „Ako mať dieťa, ktoré sa správa dobre, nie z donútenia a zo strachu, ale z vlastnej vôle,“ spresňujú usporiadatelia.

Bude sa to týkať detí v každom veku, od bábätiek po batoľatá, od detí až po teenagerov. Naomi sa zameriava na témy, ktoré navrhnú rodičia, týkajúce sa napríklad správania sa detí, dojčenia, spoločného spánku, učenia, záchvatov zúrivosti, plaču, klamstva, vzdoru, vzťahu s príbuznými, ktorí majú iný názor. Tiež toho, ako ovládať svoj hnev, ako byť dieťaťu vodcom a zároveň ho rešpektovať, čo s mobilmi, televízormi či s problémom dávania dieťaťu na výber.

Ako riešiť situácie s láskou a pochopením, načrtla Naomi Aldort aj v spomínanom rozhovore pre náš portál. „Povedzme, že vaše dieťa chce iné dieťa odstrčiť z hojdačky. Nemusíte mu hovoriť všetko to, čo sa hovorí, keď vaše dieťa nemôže mať čo chce. To je len sypanie soli do rany, a ak to urobíte, dieťa to bude vnímať, že ste proti nemu a držíte stranu tomu druhému dieťaťu. Namiesto toho láskavo zoberte svoje dieťa a povedzte: Želáš si byť teraz na hojdačke, a hojdá sa tam iné dieťa. Chceš počkať, kým skončí alebo sa pôjdeš poobzerať po niečom inom namiesto toho? Ak dieťa plače a trvá na tom, že sa chce hojdať, môžeme ho počúvať, objímať, sedieť s ním a čakať, kým nenájde samé riešenie. Alebo medzitým to hojdajúce sa dieťa odíde,“ povedala.

Workshop sa začína v piatok 11. októbra v Hoteli pod Lipou v Modre – Harmónii. Základná cena je 250 eur, k tomu ešte náklady na ubytovanie a raňajky či večere. Kapacita je obmedzená na sto ľudí, aby mohla Naomi s každým z účastníkov pracovať.

Naomi Aldort je autorkou knihy Vychovávame deti a rastieme s nimi, ktorá načrtáva základné princípy vzťahu rodič-dieťa založeného na rešpekte, láske a slobodnej vôli.

Odporúča sa, prečítať si túto knihu ešte pred účasťou na workshope. Rodičia sa tam budú môcť pýtať aj vyskúšať niektoré prístupy. Pred workshopom každý z účastníkov vyplní dotazník, aby poznala Naomi Aldort situáciu.

Prihlásiť sa na workshop môžete na mailovej adrese radostsdetmi@gmail.com. Podrobnejšie informácie nájdete TU.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 12. septembra 2019 o 09:50

    Najskôr kázala o tom, že rodičia majú dbať hlavne o seba a vlastné vzťahy, až potom o deti a teraz, keď sa deti vďaka jej radám vymkli kontrole, tak ide rodičov učiť čo robiť s deťmi, ktoré "vychovali" podľa jej rád? - wow...hold aj na takomto ničom sa dá živiť.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >