Školy budú môcť zbierať elektroodpad

TASR, 6. septembra 2021 o 03:00

Odborná porota vyberie z prihlásených záujemcov dvadsať, ktorí sa tento rok zúčastnia na programe Elektroodpad-Dopad. Prihlasovať sa možno do 19. septembra.

Deti budú zbierať elektroodpad.

Foto: Živica

Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe. Školy budú zároveň tento odpad aj zbierať. Ako informovala komunikačná manažérka Živice Eva Sládková, projekt je určený pre druhý stupeň základných škôl a pre stredné školy.

Živica školám poskytne bezplatný webinár pre učiteľov, trojdňový kurz pre akčné tímy, metodické a informačné materiály k téme, zberné nádoby a odvoz elektroodpadu, ale tiež exkurziu do prevádzky spoločnosti v Banskej Bystrici, ktorá takýto odpad spracúva.

V projekte sa veľký dôraz kladie na rovesnícke vzdelávanie a praktickú časť výučby. Vlani sa napriek sťaženým podmienkam v súvislosti s pandémiou podarilo 21 zapojeným školám začleniť tému elektroodpadu do 23 predmetov, triednických hodín aj do adaptačného vzdelávania po návrate žiakov do škôl. O záťaži životného prostredia a dosahoch na ľudské osudy pri ťažbe, výrobe a spotrebe elektroniky a o dôležitosti minimalizácie a recyklácie sa podľa Sládkovej dozvedelo spolu 4 430 žiakov a študentov. Na akčných dňoch sa zúčastnilo celkom 3 660 žiakov a študentov.

V rámci dištančného vzdelávania žiaci a študenti prehľadali aj skrine doma, zaviedli domáci zber batérií a vyzbierali vyše 7 000 kilogramov elektroodpadu. Aktuálna výzva je otvorená do 19. septembra. Školy sa môžu hlásiť prostredníctvom registračného formulára. Viac informácií a prihlasovanie na: https://www.elektroodpad.zivica.sk/





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >