Šesť návykov šťastných ľudí, osvojte si ich!

Patricia Poprocká, 1. októbra 2023 o 06:55

Po horúcom aktívnom lete prináša jeseň priestor na stíšenie a oddych, sú však ľudia, ktorých postupné ochladzovanie vzduchu a skracovanie dní vyčerpávajú. Ako si pomôcť?

Vždy je dôvod na úsmev.

Foto: shutterstock.com

V podstate stačí málo – zameriavajte sa viac na seba a svoj životný štýl než na všetko ostatné. Zahŕňa to týchto šesť starých osvedčených rád.

Dbajte, čo jete

Je mi smutno či chladno, dám si dnes niečo tučné, sladké, naozaj nezdravé – takýto prístup k stravovaniu v tejto situácii vám život neuľahčí ani náladu nezlepší. Naopak, organizmus si zbytočne zaťažíte trávením ťažkých jedál a k vyčerpanosti sa môžu napokon pridať ešte výčitky svedomia či kilogramy navyše. Zbytočne.

Nepite alkohol

Aj v tomto prípade chvíľkovú radosť vystriedajú ťaživé pocity – od možnej bolesti hlavy, nevoľnosti, únavy až po melanchóliu či depresiu, ktorá prichádza s vytriezvením. Alebo v tých horších prípadoch aj s pocitmi hanby, čo človek vystrájal, resp. že si nepamätá, čo vystrájal.

Nefajčite

Fajčiari určite krútia hlavou, že je to nemožné, veď vďaka cigarete majú tú „svoju“ pohodu. Škodlivé účinky fajčenia na organizmus sú dlhodobo známe a akákoľvek závislosť, nielen nikotínová, je niečo, čo človeka oslabuje aj psychicky.

Choďte von

V každom počasí. Možno si neviete predstaviť, čo s vami spraví taká prechádzka v daždi, v ktorej aj – prečo nie? – premoknete do špiku kostí. Účinok na psychiku je potom porovnateľný s otužovaním – človek zašiel za hranicu svojej komfortnej zóny, urobil niečo, čo zvyčajne nerobieva a môže byť na seba hrdý. No a takéto pozvoľné chodenie von aj v nepriaznivom počasí môže byť prípravou aj na skutočné otužovanie... Človek nikdy nevie, kam ho to až zavedie.

Zaveďte si rituály

Napríklad spomínaná prechádzka nádherne sfarbenou prírodou, po ktorej si doprajte obľúbenú šálku kávy či čaju, zapáľte doma obľúbenú sviečku a podobne. Tak, ako niektoré činnosti môžete robiť iba v lete, to isté platí aj jeseni a o ostatných ročných obdobiach. Nájdite si tie svoje!

Cvičte

Polhodinku až hodinku denne si určite nájdete. Nemusíte zdvíhať ťažké činky v posilňovni, stačí aktivita, ktorú obľubujete a ktorá vám robí radosť. Ponuka je pestrá – od rôznych skupinových cvičení v centrách cez rôzne online programy na cvičenie doma až po prosté behanie, na ktoré vám stačí obuť si tenisky a jednoducho vybehnúť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >