Poďte a trhajte! Žiar nad Hronom ponúka bezplatne čerstvé bylinky

SITA, pt, 18. júla 2019 o 10:37

Málokedy a málokde vám dá dnes niekto niečo užitočné zadarmo, Mestský sad v Parku Štefana Moyzesa v Žiari nad Hronom je svetlou výnimkou. Obyvatelia si tam môžu pre vlastnú potrebu natrhať liečivé bylinky.

Mestský sad v Žiari nad Hronom krásne vyzerá, vonia a ponúka ľuďom zobrať si bylinky podľa potreby.

Foto: ziar.sk

Bylinky tam ešte vlani vysadili dobrovoľníci, spolu s okrasnými rastlinami takmer 900 kusov. Dnes môžu ľudia využívať plody ich práce. „Každý si tu môže odstrihnúť, alebo šetrne odtrhnúť lístky z medovky, mäty, šalvie či levandule,“ približuje Marcela Gendiarová z Odboru životného prostredia Mestského úradu.

Ľudí však žiada, aby nechali na pokoji kvetiny, ako napríklad práve kvitnúce trvalky echinaceu, margarétky a ruže. Trhať rastliny možno iba v sade, nie na námestí, pripomína mesto.

Kvitnúce pásy z rôznych druhov byliniek sú vysadené tak, že lemujú štrkové chodníky, ktoré prechádzajú naprieč sadom. Nachádza sa tu mäta prieporná, medovka lekárska, levanduľa, šalvia, santolín, ale aj chryzanténa či rozchodník.

Bylinky sú určené predovšetkým do jedální žiarskych základných škôl. V súčasnosti ich je však dosť a sú prázdniny, preto si z nich môže natrhať každý, kto má cestu do parku.

Bylinkový sad je prospešný po každej stránke. „Z byliniek sa dá pripraviť výborný čaj, ktorý v lete, v kombinácii s citrónom, príjemne osvieži. Okrem toho, že bylinky padnú na úžitok, v sade pekne skrášľujú štrkové chodníky. V neposlednom rade, do sadu nám tieto rastlinky lákajú včely, ktoré majú v prírode nenahraditeľné miesto,“ vyratúva Marcela Gendiarová.

Bylinky svojou vôňou pomôžu aj k zvýšeniu opeľovania ovocných stromov v sade, ktorý slúži verejnosti. Jednoduchý a zároveň fantastický príklad aj pre ďalšie mestá a obce.

Sad začali upravovať dobrovoľníci pred dvoma rokmi.

Foto: ziar.sk





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >