S láskou je každá unikát. Pani Eva uháčkuje mesačne 55 chobotničiek pre novorodencov

pt, 16. apríla 2023 o 05:29

Dvadsať rokov pracovala na internom oddelení a skalickej nemocnici ostala verná doteraz. Eva Fedorová ako penzistka pomáha novorodencom, pre ktorých každý mesiac uháčkuje 55 bavlnených chobotničiek. Tie predčasne narodeným deťom pomáhajú ľahšie zvládať pobyt v nemocnici.

Pani Eva Fedorová uháčkovala pre bábätká už viac než 2600 chobotničiek.

Foto: AGEL

Chobotničky pripomínajú pupočnú šnúru, majú množstvo tenkých mäkkých chňapiek, ktoré sú pre deti ľahko uchopiteľné. Aj keď pre predčasne narodené deti je najvhodnejším prostredím matkina náruč v kontakte koža na kožu (tzv. starostlivosť klokankovaním), chobotničky ako čiastočná náhrada tiež prinášajú pozitíva pri adaptácii na prostredie mimo maternice. Bábätká s chobotničkami v postieľkach majú pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchajú a majú väčšiu hladinu kyslíka v krvi, preto ich využívajú viaceré nemocnice. Najčastejšie od dobrovoľníkov.

V Skalici ich pôvodne vyrábali v klube dôchodcov. Pani Eva (74) s tým začala v roku 2018. Zo začiatku háčkovalo viacero žien, avšak postupom času ostala už iba ona. „Prvé chobotničky mi trvalo vyrobiť aj tri a pol hodiny, postupom času som však získala zručnosť. Dnes mi výroba jednej trvá približne dve hodiny,“ hovorí. Pre novorodencov darovala už 2 605 chobotničiek.

„Návod na prípravu sme mali a háčkoval sa na 80 očiek, avšak boli príliš veľké. Preto sme ich začali háčkovať na 60 očiek. Aby boli chobotničky ešte milšie na pohľad, pridala som im aj klobúčik,“ vysvetľuje pani Eva.

Radosť má z toho, že ju svojou prácou prináša iným. „Dodnes stretávam mamičky aj s väčšími deťmi, ktoré ich nosia so sebou ako obľúbenú hračku,“ vraví. Háčkovanie je však prospešné aj pre ňu samotnú. „Už aj ja mám svoje roky a takto si trénujem mobilitu rúk,“ usmieva sa.

Všetky chobotničky musia byť zo stopercentnej bavlny, ktorá sa môže dezinfikovať. Ako náplň sa musí použiť iba duté vlákno, hračka nesmie obsahovať žiadne plastové, látkové ani iné ako bavlnené časti. Telo by malo byť veľké 6 až 8 centimetrov a chápadlá 14 až 16 cm.

Nemocnica si prácu pani Evy cení. „Chceme sa veľmi pekne poďakovať pani Evke, ktorá už šesť rokov robí radosť rodičkám a zároveň pomáha novorodencom. Všetci oceňujeme najmä ručnú výrobu a lásku, ktorú dáva do každej jednej chobotničky a robí z nej unikát,“ konštatovala vedúca sestra neonatologikého oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica Mária Srholcová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >