Zahoďte mobil, 5 najlepších retro hier s perom a papierom. Šibenica či piškvorky!

Gabriela Bachárová, 19. februára 2019 o 12:04

Ak máte deti, ktoré už vedia písať, môžete si s pomocou pera a papiera urobiť naozaj zábavný večer. Na mobil si ani nespomenú.

Kto napíše viac slov na K?

Foto: Shutterstock.com

Čo robiť počas dlhých zimných večerov? Skonfiškujte deťom modernú techniku a vráťte sa do časov, keď sa písalo len na papier.

Meno, mesto, zviera, vec

Hru „meno, mesto" pozná asi každý, ale ak by sa predsa len našiel niekto, kto o nej nepočul, tu sú veľmi jednoduché pravidlá. Hráči si v hornej časti papiera napíšu za sebou slovká meno, mesto, zviera a vec. Potom si jeden z hráčov začne v duchu hovoriť abecedu (môže ju zopakovať aj viackrát). Ďalší hráč ho zastaví. Skončil na béčku? Boris, Banská Bystrica, baran, bomba. Tak môžu znieť vaše odpovede.

Hra končí v momente, keď má jeden z hráčov napísané všetky slová. Za každé slovo, ktoré ste stihli napísať, dostávate desať bodov. Ak ho máte rovnaké s protihráčom, zisk je pre oboch päť bodov. A ak vás nenapadlo nič, smola, zostávate bez bodu. Vyhráva hráč s najväčším počtom bodov.

Nie je nutné obmedzovať sa len na klasické pravidlá. Napríklad u nás doma sme si ešte pridali rozprávkovú postavu, jedlo, farbu, vesmír, meno človeka z rodiny či kamaráta a pretože osemročná dcérka je veľkou obdivovateľkou skupiny Queen, dali sme aj kolonku tejto skupiny, kde píšeme čokoľvek s ňou spojené.

Smiešne vety

Toto je hra, ktorá vás zaručene pobaví, aj keď máte za sebou náročný deň. Rozstrihajte papier na prúžky, každý hráč dostane jeden. Na prúžkoch vyznačte sedem riadkov. Do prvého sa bude písať prídavné meno, do druhého podstatné meno, do tretieho sloveso, do štvrtého miesto (kde), do piateho čas či obdobie (kedy sa to stalo), do ďalšieho riadku uvediete, s kým sa to udialo. A nakoniec do posledného riadku napíšete zdôvodnenie (prečo). Dohodnite sa, či budete písať v minulom, prítomnom alebo budúcom čase a či v ženskom, mužskom alebo strednom rode.

Hráči nesmú vidieť, čo píšu ostatní. Najskôr všetci napíšu prídavné meno, zložia papier, aby napísané nebolo vidieť a posunú ho ďalšiemu hráčovi. Potom sa píše podstatné meno a tak ďalej, papier sa posúva vždy po napísaní nového slovíčka. Keď je hotovo, prečítajú sa vtipné vety. Zelená panda tancovala v krabici včera so zápalkou, pretože bola hladná. Aj to vám môže vyjsť.

Šibenica

Takto má vyzerať nakreslená šibenica.

Foto: Gabriela Bachárová
Jeden z hráčov si vymyslí slovo a na papier napíše toľko čiarok, koľko má slovo písmen. Druhý sa slovo snaží uhádnuť tak, že postupne vyslovuje rôzne písmená abecedy. Ak sa vyslovené písmeno v slove nachádza, napíše sa na príslušnú čiarku. Za každé písmeno, ktoré v slove nie je, sa nakreslí jedna časť šibenice a potom jednotlivé časti tela obesenca. Na obrázku si môžete pozrieť, ako to kresliť. Ak súťažiaci stihne slovo uhádnuť, kým je šibenica s obesencom hotová, vyhráva. V opačnom prípade je porazeným.

Piškvorky

Hrá sa vo dvojici, potrebujete štvorčekový papier (alebo si štvorčeky nakreslite sami). Hráči sa dohodnú, kto bude do štvorčekov kresliť hviezdičky a kto krúžky (alebo si môžete vymyslieť aj vlastné tvary). Cieľom je umiestniť do štvorčekov svoj tvar tak, aby sa na papieri nachádzal tri, štyri či päťkrát za sebou, neprerušovaný znakom druhého hráča. Druhý hráč sa nám v tom snaží zabrániť a my jemu samozrejme tiež. Hra, ktorá skvelo rozvíja logické myslenie.

Najviac slov

Jeden z hráčov hovorí v duchu abecedu, iný ho zastaví. Na to písmeno, na ktoré práve myslel, sa hráči snažia napísať čo najviac slov. Koľko ich stihnú za päť minút? Víťazí samozrejme ten, kto má slov najviac. Táto hra vám krásne ukáže, ako je na tom dieťa so slovnou zásobou. Možno budete prekvapení, na aké zaujímavé aj nevšedné slovíčka si spomenie.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >