Vianočná polievka chutí vždy výnimočne.
Foto: PRAVDA, Ivan MajerskýŠošovicová
Do hrnca s vodou dáme variť šošovicu. Keď voda zovrie, zlejeme ju a dáme variť nanovo. Tento drobný trik má predísť neskoršiemu nadúvaniu z tejto zdravej a chutnej strukoviny a zabezpečiť, že polievka bude mať krajšiu, svetlejšiu farbu. Na toto druhé varenie k šošovici pridáme pre chuť strúčik cesnaku (na štvrť kila šošovice) a nadrobno pokrájaný zemiak. Necháme variť. Ak šošovica zmäkne, no nie je ešte úplne uvarená, polievku posolíme. Zároveň zalejeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo smotany na varenie a z trošky múky. Súčasne s tým pridáme ešte sušené slivky, ktoré polievke dodajú výnimočnú chuť. Necháme zavrieť, nie však pridlho, aby sa slivky celkom nerozvarili. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Napokon pridáme pri vylepšenie chuti trošku citrónovej šťavy. Pozor však na teplotu polievky, keď je polievka prihorúca, po pridaní citróna môže sa vyzrážať.Vianočná hubová
Recept je na veľký, 10 litrový hrniec. Ak nedodržíte presné počty, samozrejme sa nič nestane, sú len odporúčané. Ak robíte menej polievky, pomer jednoducho prispôsobte.Dajte variť huby s lyžičkou soli, 5bobkovými listami a 8 guľôčkami nového korenia. V samostatnej miske rozmiešajte v troche vody alebo mlieka 2-3 kopcovité polievkové lyžice škrobu alebo polohrubej múky s lyžičkou cukru a lyžičkou soli. (Môžete pridať aj sáčok instantnej hubovej polievky v prášku, ak však chcete polievku zdravšiu bez éčok, odpustite si ju.) Keď sú huby uvarené zhruba na 80 percent, pridajte 1,3 kilogramu zemiakov nakrájaných na kocky. Keď sú zemiaky na 90 percent mäkké, dajte do polievky aspoň 20 sušených sliviek, a cez sitko pretlačte zmes zo samostatnej misky. Tú zalejte ešte dvoma nesladenými salkami a litrom mlieka. Odstavte, keď to zavrie a zemiaky zmäknú úplne.