Recept na víkend: Tri sviatočné polievky na štedrovečerný stôl – kapustnica, šošovicová, hubová

Patricia Poprocká, 19. decembra 2020 o 04:55

Varievame ich neraz aj počas roka, tá štedrovečerná je však predsa len zakaždým o čosi iná. Buď tam dáme osobitú prísadu, kvalitnejšie suroviny alebo dokonca pozmeníme celý recept. Tak, ako v týchto troch polievkach – recepty v ich sviatočnej verzii.

Vianočná polievka chutí vždy výnimočne.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

Šošovicová

Do hrnca s vodou dáme variť šošovicu. Keď voda zovrie, zlejeme ju a dáme variť nanovo. Tento drobný trik má predísť neskoršiemu nadúvaniu z tejto zdravej a chutnej strukoviny a zabezpečiť, že polievka bude mať krajšiu, svetlejšiu farbu. Na toto druhé varenie k šošovici pridáme pre chuť strúčik cesnaku (na štvrť kila šošovice) a nadrobno pokrájaný zemiak. Necháme variť. Ak šošovica zmäkne, no nie je ešte úplne uvarená, polievku posolíme. Zároveň zalejeme zátrepkou, ktorú pripravíme zo smotany na varenie a z trošky múky. Súčasne s tým pridáme ešte sušené slivky, ktoré polievke dodajú výnimočnú chuť. Necháme zavrieť, nie však pridlho, aby sa slivky celkom nerozvarili. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Napokon pridáme pri vylepšenie chuti trošku citrónovej šťavy. Pozor však na teplotu polievky, keď je polievka prihorúca, po pridaní citróna môže sa vyzrážať.

Vianočná hubová

Recept je na veľký, 10 litrový hrniec. Ak nedodržíte presné počty, samozrejme sa nič nestane, sú len odporúčané. Ak robíte menej polievky, pomer jednoducho prispôsobte.

Dajte variť huby s lyžičkou soli, 5bobkovými listami a 8 guľôčkami nového korenia. V samostatnej miske rozmiešajte v troche vody alebo mlieka 2-3 kopcovité polievkové lyžice škrobu alebo polohrubej múky s lyžičkou cukru a lyžičkou soli. (Môžete pridať aj sáčok instantnej hubovej polievky v prášku, ak však chcete polievku zdravšiu bez éčok, odpustite si ju.) Keď sú huby uvarené zhruba na 80 percent, pridajte 1,3 kilogramu zemiakov nakrájaných na kocky. Keď sú zemiaky na 90 percent mäkké, dajte do polievky aspoň 20 sušených sliviek, a cez sitko pretlačte zmes zo samostatnej misky. Tú zalejte ešte dvoma nesladenými salkami a litrom mlieka. Odstavte, keď to zavrie a zemiaky zmäknú úplne.

Sviatočná kapustnica z mála

Niekto obľubuje s údeným kolenom, niekto s klobáskou, niekto so všetkým, a niekto bez mäsa. Tento recept je na tú poslednú – sviatočnú kapustnicu z mála. Dáme namočiť sušené hríby, pokojne na niekoľko hodín. Ak sú veľké, ešte za sucha ich polámeme, aby sa z taniera príjemnejšie jedli. Vodu, v ktorej sa hríby namáčali, zlejeme, napustíme novú a dáme ich variť, už v riadnom kapustnicovom hrnci. Mierne posolíme. Keď sú hríby z troch štvrtín mäkké, pridáme kvasenú kapustu, tiež nakrájanú na menšie kúsky. Nepremývame ju, aby polievka nestratila chuť. Ak je to príliš husté, dolejeme do hrnca vodu. Zakryjeme a necháme variť. V malom hrnci si zatiaľ pripravíme z masla, múky a trošky soli zápražku. Môže jej byť pokojne viac (aj vzhľadom na množstvo polievky) a môže byť výdatnejšia, zápražka je totiž v tomto prípade dôležitá – chuť kapustnice zjemní, príjemne zvláčni a doladí. Necháme zovrieť a odstavíme. Túto kapustnicu podávame s mrveničkou a jednou-dvoma lyžicami šľahačkovej smotany. Kto nemá rád mrveničku ani smotanu, môže si dať k tomu prílohu našich starých mám – chlieb natretý maslom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >