Hrudka pripravená na veľkonočný stôl.
Foto: PravdaPonúkame dva recepty, na jednu klasickú, z vajíčok a mlieka, druhá je tvarohová s cesnakom.
Vajíčková hrudka
Potrebujeme: liter mlieka, 10 vajec, soľ, vegeta, nadrobno nasekaný zelený petržlenPostup: Vajíčka rozšľaháme v mlieku, ochutíme soľou, vegetou, petržlenom a dáme variť. Keď to začne vrieť, hmota začne hrudkovatieť, vajíčka sa oddelia od vody. Scedíme cez gázu alebo utierku, urobíme z toho hrudu, bochník a prebytočnú vodu sa snažíme vytlačiť. Hore uviažeme šnúrkou, zaťažíme a dáme do chladničky. Potom krájame na tenké plátky, ako syr.
Tvarohová hrudka
Potrebujeme: pol kila tvarohu, 8 vajec, 5-6 strúčkov cesnaku (ak chcete výraznejšiu chuť, môžete i viac), čierne korenie, soľ, vegeta, maslo na vymastenie plechu a trocha krupice, resp. múkyPostup: Tvaroh pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme (ak používame jemný tvaroh, tak netreba), pridáme žĺtky s roztlačeným cesnakom, soľ, čierne korenie a vegetu. Z bielkov ušľaháme sneh a ten jemne vmiešame do hmoty.
Pripravíme si formu, môže byť napríklad tá na srnčí chrbát. Vymastíme ju maslom a posypeme krupicou, resp. múkou.
Vlejeme cesto a dáme zapiecť na 180-200 stupňov, zhruba na 15-20 minút. Podávame už studené, nakrájané na tenké plátky.