Recept na víkend: Tradičná veľkonočná hrudka. Chcete vajíčkovú alebo tvarohovú?

Patricia Poprocká, 16. apríla 2022 o 04:20

Niečo ako syr, slaný bochník, ktorý na východe Slovenska nesmie chýbať na veľkonočnom stole. Veľkonočná hrudka, jedno z tradičných jedál našich predkov, sa vôbec nepripravuje zložito. Vyskúšajte.

Hrudka pripravená na veľkonočný stôl.

Foto: Pravda

Ponúkame dva recepty, na jednu klasickú, z vajíčok a mlieka, druhá je tvarohová s cesnakom.

Vajíčková hrudka

Potrebujeme: liter mlieka, 10 vajec, soľ, vegeta, nadrobno nasekaný zelený petržlen

Postup: Vajíčka rozšľaháme v mlieku, ochutíme soľou, vegetou, petržlenom a dáme variť. Keď to začne vrieť, hmota začne hrudkovatieť, vajíčka sa oddelia od vody. Scedíme cez gázu alebo utierku, urobíme z toho hrudu, bochník a prebytočnú vodu sa snažíme vytlačiť. Hore uviažeme šnúrkou, zaťažíme a dáme do chladničky. Potom krájame na tenké plátky, ako syr.

Tvarohová hrudka

Potrebujeme: pol kila tvarohu, 8 vajec, 5-6 strúčkov cesnaku (ak chcete výraznejšiu chuť, môžete i viac), čierne korenie, soľ, vegeta, maslo na vymastenie plechu a trocha krupice, resp. múky

Postup: Tvaroh pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme (ak používame jemný tvaroh, tak netreba), pridáme žĺtky s roztlačeným cesnakom, soľ, čierne korenie a vegetu. Z bielkov ušľaháme sneh a ten jemne vmiešame do hmoty.

Pripravíme si formu, môže byť napríklad tá na srnčí chrbát. Vymastíme ju maslom a posypeme krupicou, resp. múkou.

Vlejeme cesto a dáme zapiecť na 180-200 stupňov, zhruba na 15-20 minút. Podávame už studené, nakrájané na tenké plátky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >