Lečo možno pripraviť na tisíc spôsobov. Na snímke lečo s cuketou a fazuľou, recept číslo 2 v tomto článku.
Foto: patincatsomekitchen/varecha.skKlasika s klobásou
Potrebujeme: cibuľu, paradajky, zelenú papriku, klobásu (maďarského typu), vajíčka, trocha oleja alebo masti (množstvá závisia od veľkosti zeleniny a vašich preferencií, čoho obľubujete viac)Postup: Nakrájame nadrobno cibuľu a opražíme na masti. Pridáme nakrájanú klobásu a trocha opečieme, kým pustí šťavu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú papriku, ktorá sa postará o typickú lečovú vôňu a nakrájané paradajky. Je dobré ich zbaviť šupiek – najľahšie tak, že ich krátko povaríme vo vode a ošúpeme.
Zmes miešame, kým sa neodparí prebytočná voda z paradajok a napokon pridáme vajíčka. Viac-menej symbolicky, aby vynikla chuť zeleniny, čiže pre štyroch stačia dve-tri, podľa veľkosti. Tu treba dávať pozor, aby sme stihli odstaviť lečo včas, teda aby bielok príliš nestuhol a neoddelil sa od zvyšku.
Dochutíme troškou soli, prípadne čierneho korenia a ihneď konzumujeme, s chlebom či pečivom.
S cuketou a fazuľou
Lečo, podobne ako guláš, znesie rôzne suroviny. Táto verzia je pre vegánov z portálu varecha.sk.Potrebujeme: cibuľu, papriku, paradajky, cuketu, 250 g uvarenej fazule, olej, soľ, čierne korenie
Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji. Pridáme papriku a chvíľu dusíme. Keď zmäkne, pridáme cuketu nakrájanú na kocky, osolíme a okoreníme. Napokon pridáme paradajky a uvarenú fazuľu. Všetko zmiešame a podávame.
Hubové
Potrebujeme: paradajky, papriku, cibuľu, huby (najlepšie čerstvo nájdené v lese, napokon, teraz v lese rastú), vajíčka (podľa množstva húb), rascu, olej, soľ, čierne korenie, petržlenovú vňaťPostup: Na oleji opražíme cibuľu, pridáme huby, soľ, koreniny. Dusíme asi 20 minút. Potom pridáme paradajku a papriku (netreba veľa, aby ostala dominantná hubová chuť). Podusíme krátko, asi 5 minút, aby paprika zmäkla. Napokon pridáme vajíčka, miešame, kým sa spoja so zmesou. Posypeme čerstvým petržlenom a môžeme jesť.
Dobrú chuť!