Recept na víkend Exkluzívna višňová torta, obľúbený dezert v Nemecku. Originálny recept od Slovenky, ktorá tam žila 30 rokov

Patricia Poprocká, 23. decembra 2023 o 06:37

Máte už vybratý dezert na Štedrý večer? Ak chcete vyskúšať niečo netradičné, môže to byť napríklad obľúbený nemecký zákusok, ktorý sa teší priazni aj u nás – schwarzwaldská torta. „Nemci ju zbožňujú a vedia naozaj vynikajúco pripraviť,“ hovorí Milka Meinecke z Tatier, ktorá v Nemecku žila tridsať rokov a s naším portálom sa podelila o originálny recept.

Schwarzwaldskú tortu vedie v Nemecku veľmi chutne pripraviť, hovorí Milka Meinecke, ktorá tam žila 30 rokov.

Foto: Eva Bednarčíková

„Torta je naozaj fantastická, v Nemecku je naozaj obľúbená, nielen počas Vianoc. Aj keď jej príprava zaberie troška viac času, verím, že ju ľudia vyskúšajú, pretože naozaj stojí za to,“ vraví Milka Meinecke. Miluje hory a roky žila v Tatrách, kde sa spoznala aj so svojím manželom. Po svadbe žili striedavo v mestečku Ennepetal neďaleko Düsseldorfu a v Tatrách, kam sa Milka po jeho smrti natrvalo vrátila. A tu je jej recept:

Potrebujeme:
cesto: 150 gramov cukru, 6 vaječných žĺtkov, 2 polievkové lyžice horúcej vody, 6 vaječných bielkov, 2 štipky soli, 4 polievkové lyžice práškového cukru, 150 gramov polohrubej múky, 4 polievkové lyžice kakaa

plnka: 5 polievkových lyžíc práškový cukor, 5 polievkových lyžíc griotky, 430 gramov višní (môžu byť zavárané alebo mrazené), 2,5 polievkových lyžíc vody, pol litra šľahačkovej smotany

ozdoba: 200 gramov tmavej čokolády (najlepšie 64 percentná)

Postup:
1. Žĺtka vyšľaháme so 150 gramov cukru a vodou do peny. Že je to hotové, poznáme podľa toho, že zmes je hustá a svetlejšia. Potom vyšľaháme bielka so soľou na tuhý sneh. Pridáme aj 4 lyžice práškového cukru, kým nie je sneh lesklý. Napokon primiešame múku a kakao. Všetko zmiešame do jednej zmesi, ktorú nalejeme do pripravenej tortovej formy.

2. Pečieme na 180 stupňoch 30 minút. Hotový korpus necháme mierne vychladnúť na mriežke, nie však úplne. Kým je vlažný, dvakrát prekrojíme (na tri časti).

3. V hrnčeku zmiešame práškový cukor s vodou a griotkou. Touto šťavou pokvapkáme prvú časť cesta. Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku, z ktorej na cesto natrieme jednu tretinu. Na ňu naukladáme tretinu višní. Mierne pritlačíme a prikryjeme strednou časťou korpusu. Postup zopakujeme – teda pokvapkáme šťavou, natrieme druhou tretinou šľahačky a poukladáme druhou tretinou višní. Potom prikryjeme poslednou časťou cesta tak, aby bola prekrojená strana navrchu. Tú tiež pokvapkáme zvyškom šťavy, natrieme zvyškom šľahačky a poukladáme zvyšok višní.

4. Napokon ozdobíme nastrúhanou čokoládou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >