Recept na víkend: Pravé anglické raňajky, ktoré si môžete dať aj na večeru. Výdatné a chutné

Patricia Poprocká, 26. augusta 2023 o 06:08

Niečo ako náš hemendex, ale naozaj len ako. Príprava trvá o niečo dlhšie, výsledkom sú bohaté raňajky, ktoré vás zasýtia na veľkú časť dňa. A hoci sa jedlo v origináli volá „English Breakfast“, teda anglické raňajky, pokojne si ho môžete pripraviť aj na večeru. Vzhľadom na dlhší čas prípravy je to možno aj lepší nápad.

Angličania na svoje typické jedlo nedajú dopustiť.

Foto: archív

V každom prípade, English Breakfast je pre Angličanov tak typické jedlo ako pre Slovákov bryndzové halušky. Samozrejme, neodporúčame jedávať ich každý deň, skôr príležitostne, práve preto, že nejde o vzor zdravého stravovania. V Anglicku ho ponúkajú v reštauráciách, pripraviť si ho môžeme aj doma.

Potrebujeme (na jednu porciu): dve vajíčka, 2-3 lyžice bielej fazule v konzerve v paradajkovom pretlaku, 2-3 plátky slaniny (oravská alebo anglická), 2 mäkké klobásky, hrsť šampiňónov (nakrájaných alebo vcelku), olej, toastový chlieb, hash browns (zemiakové medailóniky, recept nižšie, možno ich nahradiť zemiakovými kroketami)

Postup: V malom hrnci ohrejeme fazuľu. Na panvici opražíme slaninu nakrájanú na plátky aj klobásky. Na ďalšej si zasa nachystáme šampiňóny, ktoré opražíme na oleji, no a napokon hash brown, prípadne spomínané krokety. Z vajíčok spravíme volské oká. Potom to všetko naukladáme na tanier a podávame s toastovým chlebom opečeným na toastovači.

A ak chcete pripraviť vlastný hash browns, nech sa páči recept:
Štyri vcelku uvarené zemiaky postrúhame na strúhadle, prípadne popučíme. Pridáme jedno vajce, 2 polievkové lyžice sušeného mlieka, 1/3 hrnčeka múky, kávovú lyžičku soli, rovnako cukru, troška mletého čierneho korenia a 1 polievkovú lyžicu masla. Vypracujeme cesto, z ktorého potom vypracujeme medailóniky a tie opečieme na oleji. (Zmes môžeme nechať aj v chladničke a medailóniky opekať podľa potreby.)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >