Angličania na svoje typické jedlo nedajú dopustiť.
Foto: archívV každom prípade, English Breakfast je pre Angličanov tak typické jedlo ako pre Slovákov bryndzové halušky. Samozrejme, neodporúčame jedávať ich každý deň, skôr príležitostne, práve preto, že nejde o vzor zdravého stravovania. V Anglicku ho ponúkajú v reštauráciách, pripraviť si ho môžeme aj doma.
Potrebujeme (na jednu porciu): dve vajíčka, 2-3 lyžice bielej fazule v konzerve v paradajkovom pretlaku, 2-3 plátky slaniny (oravská alebo anglická), 2 mäkké klobásky, hrsť šampiňónov (nakrájaných alebo vcelku), olej, toastový chlieb, hash browns (zemiakové medailóniky, recept nižšie, možno ich nahradiť zemiakovými kroketami)
Postup: V malom hrnci ohrejeme fazuľu. Na panvici opražíme slaninu nakrájanú na plátky aj klobásky. Na ďalšej si zasa nachystáme šampiňóny, ktoré opražíme na oleji, no a napokon hash brown, prípadne spomínané krokety. Z vajíčok spravíme volské oká. Potom to všetko naukladáme na tanier a podávame s toastovým chlebom opečeným na toastovači.
Štyri vcelku uvarené zemiaky postrúhame na strúhadle, prípadne popučíme. Pridáme jedno vajce, 2 polievkové lyžice sušeného mlieka, 1/3 hrnčeka múky, kávovú lyžičku soli, rovnako cukru, troška mletého čierneho korenia a 1 polievkovú lyžicu masla. Vypracujeme cesto, z ktorého potom vypracujeme medailóniky a tie opečieme na oleji. (Zmes môžeme nechať aj v chladničke a medailóniky opekať podľa potreby.)