Polievku môžete urobiť hustú ako kašu, ale aj redší krém, ako máte radšej.
Foto: Patricia PoprockáPotrebujeme: 6 zemiakov, 2 póry, 150-200 gramov mandlí, 2 lyžice octu, vodu, soľ
Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme ich vodou len troška nad povrch, osolíme, prikryjeme a dáme variť. Potom nakrájame jeden a pol póru na kolieska a pridáme k zemiakom. Všetko spolu varíme do mäkka. Zvyšnú polovicu póru nakrájame na kolieska tiež, ale necháme ju na mištičke bokom.
Následne si pripravíme z mandlí mlieko. Do mixéra (ak máte len ponorný mixér, tak do vyššej a užšej nádobky) vsypte mandle a zalejte vodou. Rozmixujte a vznikne vám mlieko. Vody pridávajte podľa toho, či chcete polievku redšiu alebo hustejší krém. Ak zostanú drobné kúsočky mandlí, vôbec nevadí, o to bude polievka delikátnejšia.
Keď sú zemiaky a pór mäkké, odstavíme zo sporáka a všetko spolu zmixujeme do krému. Dáme znova variť, necháme vrieť asi minútu. Ak sa vám zdá polievka hustá, pridajte ešte vodu. Potom odstavíme, pridáme ocot (kto rád kyslejšie, môže aj viac než dve lyžice) a podávame. Na tanieroch ozdobíme kolieskami póru, ktoré sme odložili na začiatku bokom. Dobrú chuť!