Recept na víkend Polievka de luxe – s mandľami a pórom

Patricia Poprocká, 19. marca 2022 o 04:12

Je vynikajúca, ľahko stráviteľná, vhodná na slávnostné príležitosti, ale i len tak, keď narýchlo potrebujete niečo uvariť. Zbytočne o nej písať viac, jednoducho ochutnajte!

Polievku môžete urobiť hustú ako kašu, ale aj redší krém, ako máte radšej.

Foto: Patricia Poprocká

Potrebujeme: 6 zemiakov, 2 póry, 150-200 gramov mandlí, 2 lyžice octu, vodu, soľ

Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Zalejeme ich vodou len troška nad povrch, osolíme, prikryjeme a dáme variť. Potom nakrájame jeden a pol póru na kolieska a pridáme k zemiakom. Všetko spolu varíme do mäkka. Zvyšnú polovicu póru nakrájame na kolieska tiež, ale necháme ju na mištičke bokom.

Následne si pripravíme z mandlí mlieko. Do mixéra (ak máte len ponorný mixér, tak do vyššej a užšej nádobky) vsypte mandle a zalejte vodou. Rozmixujte a vznikne vám mlieko. Vody pridávajte podľa toho, či chcete polievku redšiu alebo hustejší krém. Ak zostanú drobné kúsočky mandlí, vôbec nevadí, o to bude polievka delikátnejšia.

Keď sú zemiaky a pór mäkké, odstavíme zo sporáka a všetko spolu zmixujeme do krému. Dáme znova variť, necháme vrieť asi minútu. Ak sa vám zdá polievka hustá, pridajte ešte vodu. Potom odstavíme, pridáme ocot (kto rád kyslejšie, môže aj viac než dve lyžice) a podávame. Na tanieroch ozdobíme kolieskami póru, ktoré sme odložili na začiatku bokom. Dobrú chuť!

Za recept ďakujeme Sophii a Zuzane.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

  • Obrázok Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

  • Obrázok 10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    Každoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?

  • Obrázok Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.

Ďalšie články v rubrike >