Recept na víkend Naozaj netradičná polievka. Sladká dobrota zo sušeného ovocia

Patricia Poprocká, 2. decembra 2023 o 06:04

Kto povedal, že polievka má byť len teplá a slaná? Skúste si predvianočné obdobie osladiť touto netradičnou sladkosťou, v ktorej má hlavné zastúpenie sušené ovocie. A pozor – najlepšie chutí studená!

Polievka zo sušeného ovocia - akýsi guláš nasladko.

Foto: shutterstock.com

Potrebujeme: štvrť kila sušeného ovocia podľa chuti (pre pestrosť odporúčame viac druhov), 1 kúsok celej škorice, 1 citrón, 1 pomaranč (oboje najlepšie chemicky neošetrené), 2 polievkové lyžice múky na zahustenie, šľahačkovú smotanu, cukor podľa chuti, stužovač šľahačky, mäta na ozdobu

Postup: Sušené ovocie nakrájame na malé kúsky a zalejeme litrom vody. Pridáme škoricu, citrónovú kôru a necháme vrieť asi 6 minút. Potom do polievky vlejeme múku rozmiešanú v 1 dcl smotany, ak chceme, môžeme pridať i trocha cukru. Počkáme, kým zavrie a polievku odstavíme. Následne do nej pridáme citrónovú šťavu, aby získala kyslastú príchuť. Hotovo, necháme vychladnúť.

Zo zvyšku šľahačkovej smotany si medzitým pripravíme šľahačku. Aby lepšie držala, použijeme stužovač a trocha cukru. Následne do nej vmiešame najemno postrúhanú kôru z pomaranča.

Polievku servírujeme studenú s lyžičkou šľahačky navrchu, na ktorú položíme ešte lístočky z mäty.
(Zdroj: Vianočné menu, Zoltán Liptai)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >