Božské jablká, tentokrát upečené so škoricou a medom.
Foto: Shutterstock.comVôňa pečených jabĺčok so škoricou a medom pritiahne vašu pozornosť k blížiacemu sa adventu, pre mnohých najčarovnejšiemu obdobiu roka. A možno si popri vyjedaní chutného pekáčika aj začnete plánovať, čo a kedy treba na Vianoce pripraviť.
Čo budete na recept potrebovať?
asi 5 až 6 jabĺk, na druhu nezáleží
1 lyžičku mletej škorice, čo najkvalitnejšej
1 - 2 lyžice medu podľa chuti
trochu nasekaných sušených orechov a hrozienok
2 lyžice kryštálového cukru, môže byť aj trstinový
1 lyžicu masla
Postup práce
1. Jabĺčka si rozdeľte na štyri časti, odstráňte jadrovník a ak chcete, nakrájajte ešte na menšie časti, ale nemusíte.
2. Ovocie zmiešajte so škoricou, hrozienkami, cukrom a maslom a rozložte do pekáčika či zapekacej misky.
3. Podlejte trochou vody, aby sa jablká nepripaľovali o dno.
4. Pečte asi 20 minút na 180 stupňoch (dolný a horný ohrev), čas prispôsobte veľkosti jabĺk.
5. Med pridajte až po upečení.
6. Rýchle zjedzte, teplé jablká sú najlepšie.
Najkvalitnejšou škoricou je tá, ktorá nesie označenie cejlonská, ideálne ešte v bio kvalite. Ak kúpite cejlonskú škoricu, máte istotu, že ste si domov priniesli to pravé korenie. Samozrejme, cena býva v tomto prípade vyššia. V obchodnej sieti možno naraziť hlavne na škoricu s označením Cassia, ktorá je však nepravá a považuje sa v podstate za náhradu drahej pravej škorice. Cena je v tom prípade priaznivejšia.