Pečené jablká so škoricou a medom. Azda najjednoduchší dezert na svete navnadí na prichádzajúci advent

Gabriela Bachárová, 18. novembra 2023 o 06:15

Hľadáte jednoduchý, a pritom originálny dezert, ktorým cez víkend očaríte rodinu? Už nehľadajte, vyskúšajte vynikajúce pečené jablká, po ktorých sa len tak zapráši.

Božské jablká, tentokrát upečené so škoricou a medom.

Foto: Shutterstock.com

Vôňa pečených jabĺčok so škoricou a medom pritiahne vašu pozornosť k blížiacemu sa adventu, pre mnohých najčarovnejšiemu obdobiu roka. A možno si popri vyjedaní chutného pekáčika aj začnete plánovať, čo a kedy treba na Vianoce pripraviť.

Čo budete na recept potrebovať?
asi 5 až 6 jabĺk, na druhu nezáleží
1 lyžičku mletej škorice, čo najkvalitnejšej
1 - 2 lyžice medu podľa chuti
trochu nasekaných sušených orechov a hrozienok
2 lyžice kryštálového cukru, môže byť aj trstinový
1 lyžicu masla

Postup práce
1. Jabĺčka si rozdeľte na štyri časti, odstráňte jadrovník a ak chcete, nakrájajte ešte na menšie časti, ale nemusíte.
2. Ovocie zmiešajte so škoricou, hrozienkami, cukrom a maslom a rozložte do pekáčika či zapekacej misky.
3. Podlejte trochou vody, aby sa jablká nepripaľovali o dno.
4. Pečte asi 20 minút na 180 stupňoch (dolný a horný ohrev), čas prispôsobte veľkosti jabĺk.
5. Med pridajte až po upečení.
6. Rýchle zjedzte, teplé jablká sú najlepšie.

Jablkový dezert nemusíte jesť len tak samotný, hodí sa aj ako náplň do palaciniek, môžete ho použiť na lievance či vafle, prípadne si ním ochutiť raňajšiu ovsenú kašu. A ak sa na tento recept chystáte trochu neskôr, až v decembri, môžete ho vyskúšať v kombinácii s vianočkou. A najkrajšie sviatky roka môžu začať!


Tip: Kvalitná škorica nesie označenie cejlonská
Najkvalitnejšou škoricou je tá, ktorá nesie označenie cejlonská, ideálne ešte v bio kvalite. Ak kúpite cejlonskú škoricu, máte istotu, že ste si domov priniesli to pravé korenie. Samozrejme, cena býva v tomto prípade vyššia. V obchodnej sieti možno naraziť hlavne na škoricu s označením Cassia, ktorá je však nepravá a považuje sa v podstate za náhradu drahej pravej škorice. Cena je v tom prípade priaznivejšia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >