Recept na víkend Guláš na rôzne spôsoby. Skúsite stredomorský s vínom či radšej pivový?

Patricia Poprocká, 29. júla 2023 o 05:34

Niet nad dobrý guláš. Pripraviť ho možno na tisíc spôsobov, ak si chcete ten svoj ozvláštniť, možno nájdete tip v niektorom z nasledujúcich receptov.

Guláš, vďačné jedlo, ktorého je veľa a chutí i prihrievané.

Foto: shutterstock.com

Stredomorský guláš

Potrebujeme: 750 g hovädzieho mäsa, 500 g paradajok, 250 g šalotky, 2 cukety, 1 červenú papriku, 2 polievkové lyžice múky, 2 bobkové listy, trocha tymiánu, mletého čierneho korenia, 1 lyžicu vegety, 250 ml červeného vína, 3 lyžice oleja, 30 g masla, soľ

Postup: Mäso nakrájame na kocky, obalíme v múke a osmažíme v masle a oleji na panvici. Preložíme ho do misy, vhodnej na pečenie, resp. na plech. Vo výpeku opražíme cibuľku, ktorú podlejeme vínom. Pridáme tam nakrájané paradajky a korenie. Necháme zovrieť a potom vylejeme na mäso. Dáme do rúry zapiecť, prikryté asi na 75 minút. Potom pridáme nakrájanú papriku a cuketu, premiešame a dopečieme. Podávame s chlebom, ktorý máčame v šťave.

Indický guláš

Potrebujeme: 800 g kuracích pŕs, 800 g cibule, 2 kg paradajok, 2 čili papričky (alebo čili korenie), soľ, olej

Postup: Mäso nakrájame na kúsky. Paradajky zbavíme šupky (obaríme ich horúcou vodou, ľahko sa ošúpu) a v miske ich nakrájame, resp. popučíme na šťavu s dužinou. Na oleji osmažíme cibuľu, ku ktorej potom pridáme mäso, soľ, korenie. Dusíme do mäkka s tým, že priebežne podlievame paradajkami.

Pivový guláš

Potrebujeme: 1 kg bravčovej krkovičky, 2 domáce klobásy, 5 cibúľ, 5 zemiakov, čierne korenie, 2 lyžice medu, 300 ml piva, 2 lyžice zemiakového škrobu, 2 lyžice múky, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu worcesterovej omáčky, 150 ml oleja, soľ, čili

Postup: Olej a med zohrejeme v hrnci. Pridáme cibuľu a následne klobásu. Trocha opražíme a vsypeme mäso, horčicu, worcester i korenie. Podusíme, zalejeme vodou a varíme. Keď je mäso z ¾ mäkké, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a pivo. Napokon zahustíme škrobom a múkou, ktoré rozmiešané v troche vody alebo odobratej polievky vlejeme do hrnca. Podávame s chlebom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >