Recept na víkend: Čo všetko si môžete opiecť na ohni? Marshmallows, chlebového hada i jablká s karamelom

Gabriela Bachárová, 4. júla 2020 o 05:30

Špekáčik opečený nad ohňom je klasika letných večerov pri táboráku, nemusíte sa však obmedzovať len na ňu. Opiecť si dokonca môžete aj sladkosti.

Na ohni si nemusíte opiecť len obligátne špekáčiky, ale dokonca aj marshmallows.

Foto: Shutterstock.com

Zemiaky pečené s cibuľkou a údeninou

Variant obľúbenej živánskej. Budete potrebovať asi kilo zemiakov, údeninu (párky, klobásky, špekáčiky, slaninu) a cibuľu. Všetky suroviny nakrájajte, poukladajte na alobal (použite viac vrstiev), osoľte a okoreňte. Urobte balíčky, ktoré opatrne položte do uhlíkov. Do pol hodiny by malo byť jedlo hotové.

Zemiaky len tak z popola

Nebojte sa, že popol zničí vôňu a chuť zemiakov, práve naopak. Pripravte si zemiaky a keď popol získa bielu farbu, môžete piecť. Popol urovnajte, položte naň zemiaky a nakoniec ich zahrňte tenkou vrstvou ďalších uhlíkov. Pečte asi pol hodiny. Ak si na popolové zemiaky netrúfate, opečte ich zabalené v alobale, len ich chuť potom nebude taká dokonalá.

Chlebový had

Opiecť si na ohni chlieb je stará známa klasika, ale skúste niečo originálnejšieho. Pripravte si chlebové cesto: zmiešajte pol kilogramu hladkej múky, dva deci vody, lyžicu bravčovej masti, lyžičku soli a lyžičku prášku do pečiva. Podľa chuti okoreňte, výborný bude kmín, chlebové korenie či akékoľvek sušené bylinky. Z cesta si urobte hada, ktorého namotáte na palicu a opečiete.

Jabĺčka z ohňa

Sladké a teplé jabĺčka upečené na ohni, to je retro hit letných táborákov. Celé jablko opekajte nad ohňom, až kým nebude mať čelkom tmavú alebo dokonca až čiernu šupku. To je znak, že už bude dobre upečené. Šupku samozrejme pred konzumáciou odstráňte. Ozajstnú delikatesu si pripravíte, keď opečené a olúpané jabĺčko obalíte v cukre a dáte ho znovu opekať do doby, kým cukor neskaramelizuje.

Marshmallows medzi sušienkami

Z Ameriky k nám prišiel nielen sviatok Halloween, ale aj tamojší zvyk opekať si na ohni cukrovinku marshmallows. Uvidíte, že deti budú absolútne nadšené. Marshmallows opečte nad ohňom dozlatova, dajte pozor, aby sa vám nezačali príliš topiť, mohli by spadnúť do ohňa. Opečené ich položte na sušienku, ideálne sa hodia napríklad sušienky BeBe, na vrch dajte kúsok čokolády a priklopte druhou sušienkou. Letný gastrohit je na svete!

(zdroj: časť receptov pochádza z internetovej stránky výrobcu mäsových výrobkov Krásno)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >