Čo zasa variť? Tipy na rýchle a jednoduché jedlá v čase karantény

Gabriela Bachárová, 1. apríla 2020 o 04:53

Ak ste v súčasnej dobe celá rodina nonstop doma, treba variť každý deň, niekedy aj viackrát. Ak pritom zároveň pracujete, učíte sa s deťmi a staráte sa o domácnosť, nie je to práve jednoduché.

Varte rýchlo a jednoducho.

Foto: Shutterstock.com

Autorka obľúbených kuchárskych kníh Jana Florentýna Zatloukalová, ktorá sa preslávila hlavne svojou originálnou Kuchárkou pre dcéru, pripravila pre svojich fanúšikov tipy na rýchle a jednoduché jedlá, ktoré vám uľahčia karanténu. Tu sú.

Zapečené sendviče

Majú šmrnc, ale hlavne – sú hneď na stole. Základom sú chlieb, maslo, syr a kvalitná šunka, ale neváhajte do receptu pridať ďalšie suroviny, hlavne zeleninu (paradajka, paprika, reďkovka, kapusta a podobne). Na dochutenie môžete použiť kvalitný kečup, horčicu, domácu majonézu, ale nie je to podmienka. Sendvič si pripravíte v sendvičovači či na grile, ale rovnako dobre vám poslúži panvička, na ktorej chlieb z oboch strán pomaly opečiete. „Čoskoro prídete na to, že experimentovať sa dá nielen s druhom chleba, ale aj s náplňou. Vždy ale nechajte vnútri syr, nech sa má čo roztiecť,“ radí autorka kuchárskych kníh. Takým syrom môže byť skvelo sa roztekajúca mozzarella.

Vaječné jedlá

Vajíčka máte doma v chladničke vždy. Ponúkajú celú paletu nápadov: môžete si pripraviť miešané vajíčka, omeletu, volské oko alebo len tak uvariť vajíčka namäkko či natvrdo a k nim pridať zeleninu, prípadne údeninu. Nesmrteľným receptom je knedľa či chlieb opečené vo vajíčku. Ďalšou možnosťou sú vajíčková pomazánka či vajíčkový šalát.

Strukoviny

Určite ich máte v dnešnej dobe v zásobe, tak ich poriadne využite. Len v rýchlosti: na obed či večeru môžete podávať strukovinové polievky (ktoré vylepšíte zemiakmi či zeleninou), hrachovú kašu, fazuľový či šošovicový prívarok, prípadne strukovinové šaláty (fazuľový, cícerový, šošovicový, doplníte teplou či studenou zeleninou a syrom). Istou nevýhodou je nutnosť namáčania strukovín minimálne na pár hodín, ale ak si varenie dobre naplánujete, nie je to žiadny problém. Navyše niektoré druhy strukovín sa máčať nemusia, napríklad červená šošovica.

Mäso na rezančeky

„Odporúčam začať kuracími rezancami, ktoré sa dajú pripraviť z kuracích pŕs, ale aj kuracích stehien,“ radí Jana Florentýna Zatloukalová. Mäso môžete opekať aj dusiť, prípadne smažiť, hoci to nie je príliš zdravý spôsob prípravy jedla. Rezance rýchlo pripravíte na spôsob číny s množstvom zeleniny, využiť sa dá kuracie, bravčové aj hovädzie mäso.

Dusené mäso

Veľkou výhodou duseného mäsa je, že ho môžete nechať na dlhú chvíľu bez dozoru. „Trochu práce si vyžaduje iba na začiatku, aby sa mäso poriadne opieklo. Potom ešte musíte opiecť ďalšie súčasti jedla, býva to predovšetkým cibuľa, huby, koreňová a iná zelenina. Všetko opečené sa zaleje opatrným množstvom vody, aby ten trochu zakrývala suroviny, a nechá sa pod pokrievkou dusiť tak dlho, až mäso zmäkne,“ uvádza Jana Florentýna Zatloukalová. Dusením môžete pripraviť bravčový či hovädzí guláš, segedínsky guláš, kurací perkelt, bravčové mäso dusené s mrkvou či bolonskú omáčku.

Husté polievky

Sú plnohodnotným jedlom, ku ktorému nemusíte servírovať už nič ďalšieho. Rodine môžete pripraviť brokolicový, karfiólový, pórkový, cuketový či mrkvový krém, prípadne mix z viacerých druhov zeleniny (napríklad mrkva, cuketa a zemiak). K ďalším hustým polievkam patrí talianska polievka minestrone, do ktorej môžete pridať prakticky všetko, čo nájdete doma v komore. Zeleninu, cestoviny, strukoviny. Základom sú paradajky, ktoré zaručia, že pokrm bude dostatočne hustý. Najčastejšie sa na to používajú konzervované paradajky, paradajkový pretlak, passata alebo čerstvé paradajky. Aj v Taliansku má každá rodina svoj jedinečný spôsob, ako si minestrone pripraviť, nebojte sa preto vymyslieť si vlastnú verziu.

Pečené mäso

„Práce na pečenom mäse nie je veľa. Stačí mäso opiecť na panvičke kvôli farbe a chuti a potom zavrieť do rúry,“ hovorí Jana Florentýna Zatloukalová. Piecť môžete samozrejme všetky druhy mäsa, nevynechávajte ani ryby. Veľmi vďačným je v tomto smere pečené kurča, ktoré vám vyjde aj na dve hlavné jedlá. Jeden večer si ho môžete dať s ryžou a druhý večer si z mäsa, ktoré vám zostalo, urobíte napríklad kurací šalát so zeleninou a jogurtovou omáčkou (jogurt, horčica, bylinky, nakrájaná cibuľka).

Celý článok Jany Florentýny Zatloukalovej aj s odkazmi na konkrétne recepty nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >