Medvedí cesnak je bylinka, ktorá má veľmi priaznivé účinky na naše zdravie.
Foto: shutterstock.comMedvedie pesto
Potrebujeme: čerstvý medvedí cesnak, pomleté vlašské alebo lieskové orechy (možno nahradiť mandľami alebo úplne vynechať), citrón, čili, soľ, kvalitný olivový olejPostup: Medvedí cesnak umyjeme a necháme trocha preschnúť. Potom vložíme do nádoby, v ktorej ho rozmixujeme. Napokon zmiešame s orieškami, dochutíme citrónovou šťavou, čili, soľou. Olej pridáme nakoniec tak, aby nebolo príliš riedke ani husté. Uskladníme v chladničke, prípadne čerstvé môžeme použiť hneď napríklad k cestovinám.
Nátierka
Potrebujeme: maslo (ak chcete vegánsku verziu, tak rozmixované tofu prípadne rozmixovanú bielu fazuľu), medvedí cesnak, červenú papriku, čierne korenie, soľ, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, kvalitný olivový alebo tekvicový olej (v prípade, že nátierku robíte z tofu syra)Postup: Medvedí cesnak nakrájame na malé kúsky, rovnako aj cibuľu. Všetky suroviny zmiešame a dochutíme podľa obľuby. Maslo môžeme nahradiť aj lučinou, prípadne tvarohom.
Tuniakový šalát
Potrebujeme: konzervu tuniaka (nie drveného), medvedí cesnak (asi 20 lístkov), 3 reďkovky, 1 slaný syr feta, 8 ks cherry paradajky, trocha rukoly a ľadového šalátuPostup: Syr i zeleninu nakrájame na malé kúsky, všetko spolu zmiešame i s tuniakom. Dochutíme citrónom a olivovým olejom (v prípade, že sme použili tuniak vo vlastnej šťave)