Recept na víkend 3x medvedí cesnak. Vyrobte si pesto či skvelú nátierku

Patricia Poprocká, 15. apríla 2023 o 04:35

Hovorí sa, že je to prvá potrava, ktorú zje medveď po zimnom spánku. Podľa toho aj názov – medvedí cesnak. Obľubujú ho aj diviaky, no ale je chutnou a zdravou potravinou aj pre ľudí. Sezóna medvedieho cesnaku je tu, inšpirujte sa našimi receptami.

Medvedí cesnak je bylinka, ktorá má veľmi priaznivé účinky na naše zdravie.

Foto: shutterstock.com

Medvedie pesto

Potrebujeme: čerstvý medvedí cesnak, pomleté vlašské alebo lieskové orechy (možno nahradiť mandľami alebo úplne vynechať), citrón, čili, soľ, kvalitný olivový olej

Postup: Medvedí cesnak umyjeme a necháme trocha preschnúť. Potom vložíme do nádoby, v ktorej ho rozmixujeme. Napokon zmiešame s orieškami, dochutíme citrónovou šťavou, čili, soľou. Olej pridáme nakoniec tak, aby nebolo príliš riedke ani husté. Uskladníme v chladničke, prípadne čerstvé môžeme použiť hneď napríklad k cestovinám.

Nátierka

Potrebujeme: maslo (ak chcete vegánsku verziu, tak rozmixované tofu prípadne rozmixovanú bielu fazuľu), medvedí cesnak, červenú papriku, čierne korenie, soľ, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, kvalitný olivový alebo tekvicový olej (v prípade, že nátierku robíte z tofu syra)

Postup: Medvedí cesnak nakrájame na malé kúsky, rovnako aj cibuľu. Všetky suroviny zmiešame a dochutíme podľa obľuby. Maslo môžeme nahradiť aj lučinou, prípadne tvarohom.

Tuniakový šalát

Potrebujeme: konzervu tuniaka (nie drveného), medvedí cesnak (asi 20 lístkov), 3 reďkovky, 1 slaný syr feta, 8 ks cherry paradajky, trocha rukoly a ľadového šalátu

Postup: Syr i zeleninu nakrájame na malé kúsky, všetko spolu zmiešame i s tuniakom. Dochutíme citrónom a olivovým olejom (v prípade, že sme použili tuniak vo vlastnej šťave)

Tip na záver: Medvedí cesnak je chutný sám o sebe. Pokojne ho môžete servírovať ako prílohu na chlieb alebo ako súčasť zeleninovej oblohy k akémukoľvek jedlu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >