Nie každá bryndza pochádza zo slovenského ovčieho mlieka. Ako poznať náš výrobok?

TASR, 18. júna 2019 o 16:26

Ak si chcú spotrebitelia kúpiť slovenskú bryndzu, musí byť minimálne z 50 percent vyrobená z ovčieho mlieka. Práve táto zložka sa však mnohokrát dováža zo zahraničia, hlavne z Francúzska, Talianska či Maďarska.

Bryndza je na Slovensku veľmi obľúbená.

Foto: Shutterstock.com

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku vysvetľuje, ako v obchodoch hľadať bryndzu, v ktorej sa nemieša slovenské a zahraničné ovčie mlieko. „Bryndza so stopercentným obsahom slovenského ovčieho mlieka je označená logom zlatej ovečky. Môžu ju nájsť aj na výrobkoch predávaných v obchodoch. Opätovne preto vyzývame na dôsledné sledovanie etikiet na výrobkoch, tentokrát bryndze. Stopercentná slovenská bryndza má svoju osobitú chuť, ktorá je nezameniteľná," uzavrel riaditeľ zväzu Slavomír Reľovský.

Dovozy mlieka zo zahraničia podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory podstatne sťažujú konkurencieschopnosť slovenských chovateľov oviec na jednotnom európskom trhu. Na Slovensku sa v súčasnosti chová okolo 340 tisíc kusov oviec. Stavy sa pritom každoročne podľa chovateľov paradoxne znižujú. Potvrdila to napríklad aj predsedníčka poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce Anna Kováčiková. „Na družstve sme v minulosti chovali aj sedemtisíc oviec. Dnes máme 2 500 zvierat. Najväčším problémom okrem financií je nedostatok ľudí," upozornila Kováčiková.

„Keď tu raz niekto dovezie mlieko z Francúzska za 85 centov a my ho vieme vyrobiť za 95 centov, tak sú len tri riešenia. Buď sa zrušia dotácie v celej EÚ, alebo budeme dorovnávať štátnu pomoc na úroveň okolitých krajín, alebo tento nepriaznivý stav príjme spoločnosť ako fakt, čo nikto z nás, samozrejme, nechce," uviedol predseda komory Emil Macho. „Chovateľov neteší, že bryndza vyrobená na Slovensku nie vždy pochádza v plnom objeme zo slovenského ovčieho mlieka. Potrebujú preto prebudiť ešte väčší záujem spotrebiteľov o ich výrobky. Zároveň chcú presvedčiť štát, že systematické opatrenia pre oblasť chovu oviec na Slovensku sú namieste," dodalo vedenie komory.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >