Rizoto, ako ho milujeme. Tentokrát z rúry
Foto: varecha.skRyža je stávka na istotu, asi nie je človek, ktorý by ju neobľuboval. Skúste tento víkend vyskúšať recept, ktorý ste ešte nerobili. Portál o varení www.varecha.sk priniesol desať skvelých tipov, medzi ktorými sú ryžové krokety s mozzarellou, tekvicové rizoto s gorgonzolou, výborná koložvárska kapusta s kyslou smotanou, rýchla paella, ryžová polievka, ryžový nákyp s balkánskym syrom, kapustové rizoto po turecky, opekaná ryža, ryžové guľky či sladký ryžový nákyp.
Rizoto z rúry
Suroviny200 g bravčového pliecka
1 PL paradajkového pretlaku
1 ks cibule
1 ks mrkvy
3 - 4 PL hrášku
1/2 ks červenej papriky (kapie)
400 g ryže
mletá sladká červená paprika
vývar zeleninový (bujón)
čierne mleté korenie
soľ
olej
Na posypanie:
syr
Postup podľa autorky receptu
1. Na troche oleja najprv podusíme nakrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kocky nakrájané mäso, kapiu, paradajkový pretlak, mrkvu nakrájanú na kolieska a všetko chvíľu ešte spolu dusíme. Osolíme, okoreníme, pridáme červenú sladkú papriku a hrášok.
2. Premyjeme ryžu a pripravíme vývar z bujónu. Ryžu a vývar pridáme k mäsu so zeleninou. Pomer je 1 hrnček ryže na 2 hrnčeky vývaru. Mne 400 g ryže vošlo do 2 hrnčekov, čiže 4 hrnčeky vývaru. Hrniec prikryjeme a dáme do zohriatej rúry na 180 - 200 °C asi na 30 minút.
3. Hotové rizoto ešte necháme pár minút prikryté. Podávame s kyslými uhorkami a nastrúhaným syrom.