Recept na víkend: 10x držková polievka s držkami i bez. Uvaríte si pravú alebo falošnú?

gb, 18. februára 2023 o 04:27

Máloktoré jedlo vzbudzuje také protichodné vášne ako držková polievka. My však máme riešenie pre obidva tábory gurmánov. Kto nad držkami ohŕňa nos, môže si ju uvariť aj úplne bez nich.

Sýta držková polievka aj s fazuľou.

Foto: Varecha.sk

Držková polievka je nefalšovanou klasikou, ktorá našla svoje pevné miesto nielen v slovenských domácnostiach, ale vyhľadávanou je aj v reštauračných zariadeniach, najmä tých tradičnejších. V poslednom čase však na obľube získavajú aj varianty tejto polievky, v ktorej mäso nenájdete. Nahradiť ho môžete napríklad hubou hlivou ustricovou. Portál o varení varecha.sk pripravil na tomto odkaze pre svojich čitateľov prehľad desiatich receptov, ktoré uspokoja milovníkov tradičnej držkovej polievky, ale aj tých, ktorí radi skúšajú niečo nového. Ako malú ochutnávku ponúkame recept, v ktorom našla uplatnenie aj fazuľa.

Sýta držková polievka

Suroviny
500 g predvarených držiek
1 šálka koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
2 ks zemiakov
50 g slaniny
2 ks cibule
1 ks čili papričiek
2 strúčiky cesnaku
1 šálka bielej fazule
1 šálka suchého bieleho vína
2 šálky paradajok z konzervy
soľ
čierne mleté korenie
bobkový list
tymian
bazalka
petržlenová vňať

Postup
1. Večer si namočíme fazuľu do vody. Držky uvaríme v osolenej vode do mäkka a vyberieme ich. V inej osolenej vode uvaríme zeleninu do polomäkka. Vyberieme ju a v tej istej vode uvaríme zemiaky tiež do polomäkka.

2. V hrnci vypečieme slaninu, na ktorej speníme cibuľu. Pridáme čili s cesnakom rozdrvené v mažiari a zalejeme vínom, pridáme fazuľu, bobkový list, trochu tymianu a bazalky. Zalejeme vývarom z varenia držiek a povaríme asi 25 minút. Primiešame držky, nakrájané paradajky, varíme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme varenú zeleninu a zemiaky, ochutíme soľou a korením. Ak je polievka veľmi hustá, zriedime ju vodou, v ktorej sme varili zeleninu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >