PRÍBEH Dobré nápady premenili kamarátky z detstva na úspešný web, ktorý vzdeláva aj zabáva

Patricia Poprocká, 20. júla 2019 o 06:00

Na samom začiatku boli dve dobré kamarátky z detstva. Počas materskej sa rozhodli, že sa o svoje skúsenosti ako zabávať deti, podelia s inými v podobnej situácii. Výsledkom je webstránka „bez klebiet“, s nápadmi na tvorivé dielne, hry, pomôcky na lepšie pochopenie učiva či s receptami pri rôznych zdravotných obmedzeniach, ktorú dodnes oceňuje laická i odborná verejnosť.

Silvia Bodláková je kreatívny človek a na svojom portále sa jednoducho našla. Keď mi niečo napadne, musím to ísť urobiť, vraví.

Foto: archív Silvie Bodlákovej

Fungujú už dvanásť rokov a hoci ich prácu oceňujú učitelia v školách, škôlkach aj samotní rodičia, vyžiť sa z toho nedá. „Odmenou nám je zatiaľ dobrý pocit,“ vraví autorka webu Dobré nápady Silvia Bodláková.

Ona sa stará o obsahovú náplň, jej kamarátka Mária zasa o programovanie a dizajn.

„Poznáme už od prvej triedy na základnej škole. Vyrastali sme spolu, aj keď sme neštudovali rovnaké školy. Na materskej sme sa viac zblížili a výsledkom sú Dobré Nápady,“ vysvetľuje Silvia.

Mária má na starosti technickú stránku, niekedy je však aj hlavným obsahovým poradcom. „Spolupracujeme spolu. Napíšem text, ak som si neistá, spolu si ho prejdeme a čo to opravíme. Obe, Maja aj ja, sa zaujímame o veľa vecí. Baví nás veľa a tak nemáme problém, možno svojsky, napísať viaceré témy,“ približuje Silvia.

Odmenou je dobrý pocit

Kreatívny web robia takpovediac „na kolene“ a vo svojom voľnom čase. Jeho obsah je voľne prístupný všetkým, napokon, to bol jeho hlavný zámer – pomôcť a inšpirovať čo najviac rodičov. Neuživí ich však, takže obe majú ešte svoje zamestnania.

„Web robíme popri práci, nemá platený obsah a reklama na ňom umiestnená postačuje akurát na prevádzku. Určite by som sa nebránila zvýšeniu príjmov z neho, aby bol aspoň čiastočne ocenený náš vklad, ale nemyslím, že by sa ním dalo uživiť na plný úväzok,“ usmieva sa Silvia.

Už vyše dvadsať rokov učí, na rôznych školách. Matematiku a informatiku. „Preto máme aj na webe veľa úloh z matematiky. A sú kombinované s varením, tvorením a rôznymi praktickými výpočtami. Viem, že pri akejkoľvek činnosti ich budú potrebovať. Hoci aj prerábke bytu, a to vôbec nemusia byť projektanti,“ približuje.

Ako dodáva, aj svojich žiakov často učí práve projektovým spôsobom. „Deti delím do skupín. Toto učenie sa mi osvedčilo najmä na informatike. Tam sa mi viac darí ich presviedčať, že všetko so všetkým súvisí. Musia prepájať vedomosti, ktoré sa učili na iných predmetoch.“

Domácnosť ako dielňa, vyleštený nábytok nehrozí

Na začiatku vôbec netušila, čo sa jej podarí vytvoriť. „Počas materskej dovolenky s dcérou som začala publikovať na rôznych rodinných portáloch rady rodičom, ako zabaviť dieťa doma alebo vonku a vysvetľovala som im, čo tou či onou činnosťou u dieťaťa rozvíjajú. Na stránkach boli obľúbené aj moje recepty na varenie či varenie spolu s deťmi. Vtedy mi kamarátka ponúkla, aby sme urobili vlastný web. Taký pomocník rodičom, proste bez klebiet, venovaný deťom a ich rodičom. Slovo dalo slovo a vznikol web,“ vracia sa na začiatok Silvia.

Dcéra Silvie Bodlákovej ako prváčka si trénuje jemnú motoriku, sústredenie a presnosť.

Foto: archív Silvie Bodlákovej

Najprv to bol portál dobrenapady.info, ktorý prešiel viacerými dizajnovými zmenami a pred piatimi rokmi zmenil názov na dnešné www.dobre-napady.sk.

Ako matka dvoch malých detí toho Silvia musela zvládať veľa, no darilo sa jej spájať povinnosť a tvorivosť. „Musela som stíhať všetko. Pomáhala som synovi s učením sa, lebo mal ťažkosti v škole. Tak vznikli úlohy pre malých školákov. Zároveň sme s dcérou kreslili, lebo sa ťahala k staršiemu bratovi. Vtedy vznikli maľovánky a pracovné listy pre predškolákov. Dcéra odjakživa vymýšľala s jedlom a tak vznikli recepty...“

Ako vraví, deti neboli pokusnými králikmi, na ktorých by „testovala“ veci pripravované na portál. „Väčšina vecí vznikla pre nich spontánne. Najprv sme niečo vytvorili a na druhý pokus sme urobili fotky a popis na web. Školské pomôcky vznikali hlavne pre syna, aby sme si pomohli. Neskôr pre dcéru v prvej triede, keď nemali pracovné listy, lebo prišla zmena šľabikára a ona i niekoľko spolužiakov boli ľaváci...“

Samozrejme, ak sa venovala deťom, niektoré iné veci museli ísť jednoducho do úzadia. „Napríklad som nikdy nevedela mať úplne vyleštený nábytok a podobne,“ smeje sa. Priznáva, že dodnes jej domácnosť niekedy vyzerá doslova ako dielňa. „Voľný čas trávim kreatívne. Keď mi niečo napadne, jednoducho to musím ísť urobiť. Vôbec sa nemôžem sťažovať na voľný čas alebo nudu...“

Nápady z okolia aj od starej mamy

Silviine deti sú dnes už veľké, ona však pokračuje v tipoch a odporúčaniach pre ďalšiu generáciu. „Materiály pre školákov vytváram pre moje deti v škole, ktoré učím. Hry vznikajú tak spontánne ako nápady pre hodiny suplovania či činnosť pre koniec školského roka alebo dni, kedy deti je ťažké presvedčiť, aby sa učili. Tak sa potom učia a ani nevedia,“ približuje.

Inšpiráciu čerpá zo všetkého okolo. „Z okolia, zo spomienok na svoje detstvo, od mojej starej mamy...“

Ako vraví, vytvárať kreatívny web ju nesmierne baví, a to je aj dôvod, prečo pokračuje, hoci by už nemusela, keďže deti má už veľké. Navyše – je zaujímavé sledovať rozdiely, čo zaujímalo deti kedysi a čo dnes. Aké činnosti, hry, jedlá... Všetko sa mení.

Stará učebnica slúži dodnes

Ohlasy na portál sú dlhodobo priaznivé. „Ľudia v ostatnom čase oceňujú hlavne pracovné listy, ktoré im pomáhajú v príprave do školy.“

Pred časom dala Silvia na web učebnicu informatiky a www.informatika5.dobre-napady.sk. Dnes už nespĺňa osnovy, ale učitelia ju stále majú radi ako zoznam námetov a úloh na krúžky či vyučovanie.

Vznikla takpovediac z núdze. „Keď si na to spomeniem, je mi to smiešne. Dali mi po dlhšom čase učiť menšie deti na prvom stupni. Dozvedela som sa to vo štvrtok a tak od piatku do pondelka rána po nociach som pozbierala svoje námety a úlohy, čo som kedysi používala na krúžkoch s prvostupniarmi a poskladala dokopy. Uložila na web. V pondelok som deťom rozdala vytlačené informácie pre nich aj ich rodičov podľa čoho sa budeme učiť. Zostali úplne paf, že majú učebnicu na internete a nie vytlačenú...“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >