Pri bazéne nie, na lehátkach áno? Nepríjemná skúsenosť ďalšej mamičky s dojčením medzi ľuďmi

Patricia Poprocká, 14. januára 2020 o 04:50

Po incidentoch v banke, na koncerte či v reštaurácii sa tentoraz nezaobišlo bez negatívnych komentárov ani dojčenie v aquaparku pri Zvolene. O skúsenosť sa podelila mamička Silvia pre portál občianskeho združenia Mamila, ktoré pomáha ženám s dojčením a starostlivosťou o bábätká.

Vymoženosť ako prádzna pláž, kde by pohľad na dojčiace sa bábätko nikoho neiritoval, mamičky k dispozícii zvyčajne nemajú.

Foto: shutterstock.com

Silvia sa po Novom roku vybrala s rodinou do aquaparku. Bola tam s mamou, manželom, 3,5-ročným synom a ročnou dcérkou. Bolo tam množstvo ľudí a najmä deti sa veľmi zľakli, keď pri vstupe do bazéna začala znenazdajky chrliť vodu vodná tryska umiestnená hneď pri schodoch, píše Silvia pre portál Mamily.

„Mladšia dcérka šla hneď do úzkosti a náhleho plaču. Držala som ju pevne v náručí, zatiaľ čo manžel objímal vo vode nášho syna. Jeho sme hneď rozveselili v detskom bazéne, ktorý bol blízko, zatiaľ čo dcérka bola veľmi preľaknutá tým množstvom ľudí - držala sa ma ako kliešť.

Postávajúc s manželom vo vode pri kraji bazéna som jej automaticky v dvojdielnych plavkách ponúkla prsník, aby sa upokojila a zároveň si zvykla na vodu. Dcérka ho s nadšením sala a sledovala okolie.

Po chvíli sa manžel vybral zrelaxovať do termálneho bazéna vonku, zatiaľ čo ja som sa s dcérou stále prisatou presunula z veľkého bazéna k detskému, aby sa mohla aj ona hrať vo vode so svojím starším bratom. Na okraji bazéna sa v okamihu dodojčila a začala sa hrať v malej vode.

V tom k nám namieril plavčík a idúc okolo mi uštedril nemilé upozornenie, že sa dojčí na lehátku a nie v bazéne a či som normálna. Nezastavil sa pri nás, len sa k nám naklonil, aby sme ho dobre počuli a pokračoval inde. Tón hlasu bol veľmi arogantný a opovržlivý. Na jeho upozornenie som mu stihla len do jeho odchádzajúceho chrbta nahlas povedať, že sa dojčí kdekoľvek, teda aj vo vode, či už v umelom bazéne alebo na prírodnej vode.“

Lehátka, na ktoré posielal plavčík Silviu, boli v rohu pri detskom kútiku. „Malo to znamenať, že sa smie dojčiť len na ležadlách, to znamená v nejakom vyhnanstve a nikde inde? Za mňa je táto skúsenosť veľkým mínusom pre toto rekreačné stredisko! Dojčenie je predsa norma, spôsob starostlivosti o dieťa, nástroj ako ho upokojiť kdekoľvek a kedykoľvek, nielen dať mu mlieko z dojčenskej fľaše. Nie je to o exhibícii ani o vystavovaní nahého poprsia," uzatvára Silvia.

Vzhľadom na predchádzajúce incidenty, kedy dojčiace mamičky ochrankári vykazovali z banky či reštaurácie, je dobré aspoň to, že aquapark sa k takémuto kroku neuchýlil. Na druhej strane to však svedčí o tom, že dojčenie ešte stále nie je brané ako normálna súčasť starostlivosti o dieťa, a dojčiace ženy sa spoločnosť snaží izolovať – vytvára im osobitné priestory – klietku v zoo, osobitnú ohradenú miestnosť na dojčenie v detskom salóniku, ktorý prerobili železnice z niekdajšieho vládneho salónika, či tentoraz lehátka pri detskom kútiku.

Dojčiace ženy nemožno izolovať, potrebujú chodiť medzi ľudí rovnako ako ostatné mamičky. Namiesto odmietavého postoja či vytvárania zásten na dojčenie by uvítali, aby si ich nikto nevšímal, zdôrazňujú laktačné poradkyne a aktivistky, ktoré na jeseň spustili aj elektronickú petíciu Za dojčenie. Teda za to, aby sa dojčenie bralo ako akákoľvek iná forma starostlivosti o dieťa.

K záležitosti mamičky Silvie Mamila zdôrazňuje, že dojčenie pri bazéne nie je problém a pre dieťa neexistuje správne či nesprávne miesto na dojčenie. „Z hľadiska hygieny dojčenie nie je problém, bradavka, ktorá strieka mlieko, ho strieka v zadnej časti úst bábätka a bábätko mlieko následne prehĺta. Navyše napríklad dojčené aj nedojčené bábätká môžu pri plávaní v bazéne grckať trochu mlieka (materského alebo umelého) alebo vypľúvať sliny, čo nikto nerieši,“ pripomína Mamila.

Celý článok Mamily si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >