Prehľadne. Všetky peniaze, ktoré dostanú rodiny od štátu, aby lepšie zvládli rastúce ceny

Gabriela Bachárová, 26. mája 2022 o 04:59

Jednorazový stoeurový prídavok na dieťa, zvýšenie daňového bonusu a prídavkov aj zavedenie nového príspevku na voľnočasové aktivity. Prečítajte si, koľko peňazí navyše dostanú rodičia, aby dokázali aspoň trochu pokryť rastúce náklady na život.

Rodiny dostanú viac.

Foto: Shutterstock.com

Prídavok na dieťa

Od 1. júla 2022 bude vo výške 30 eur.
Od 1. januára 2023 sa zvýši na 40 eur.

V súčasnosti je prídavok na dieťa vo výške 25,88 eur, rodičia ho dostávajú raz mesačne, na účet im prichádza asi v polovici každého mesiaca. Nárok naň trvá až dovŕšenia 25 rokov dieťaťa, ak spĺňa podmienku nezaopatrenosti.

Pozor, ak si rodičia nemôžu uplatniť daňový bonus, pretože poberajú niektorý z druhov dôchodku, zvýši sa im príplatok k prídavku na dieťa, a to zo súčasných 12,14 eura a 30 eur mesačne.

Daňový bonus na dieťa

Od 1. júla 2022 bude výška daňového bonusu na dieťa:
do 15 rokov – 70 eur
nad 15 rokov – 40 eur

Od 1. januára 2023 bude daňový bonus na dieťa:
do 15 rokov – 100 eur
nad 15 rokov – 50 eur

Na porovnanie v súčasnosti (od 1. januára 2022) je výška daňového bonusu:
dieťa do 6 rokov – 47,14 eura
dieťa od 6 do 15 rokov – 43,60 eura
dieťa nad 15 rokov – 23,57 eura

Príspevok na voľnočasové aktivity dieťaťa

Od 1. januára 2023 sa zavádza nový príspevok na krúžky pre deti od 5 do 18 rokov vo výške 60 eur mesačne. Rodičia detí s ťažkým zdravotným postihnutím, kde miera funkčnej poruchy presahuje 70 percent, príspevok dostanú v hotovosti, aby z peňazí mohli zaplatiť terapie či rehabilitácie. Všetky vyššie uvedené zmeny schválil parlament tento týždeň, musí ich ešte podpísať prezidentka.

Sto eur pre rodiny

Už v júni dostanú rodiny, ktoré poberajú prídavok na dieťa, jednorazovú pomoc na pokrytie zvýšených nákladov súvisiacich s rastúcou infláciou. Jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa za mesiac máj je v sume 74,12 eura. Vyplatený bude v spolu s pravidelne vyplácaným prídavkom na dieťa vo výške 25,88 eura. Jeho celková výška tak bude spolu 100 eur. Peniaze navyše si budú môcť uplatniť rodičia všetkých detí, kde vzniká nárok na prídavky, nie je tam vekové obmedzenie len do 18 rokov.

„Túto jednorazovú pomoc dostane spolu takmer 660-tisíc slovenských rodín s deťmi. Keď to spresním, zvýšený prídavok na dieťa v sume 100 eur dostane viac ako 320-tisíc rodín s jedným dieťaťom, sumu 200 eur vyše 250-tisíc rodín s dvomi deťmi, rodín s tromi deťmi je vyše 57-tisíc a do rozpočtu im pribudne 300 eur a rodín, ktoré majú štyri a viac detí a dostanú 400 eur a viac, je spolu viac ako 21-tisíc. Ide približne o milión stodvadsaťtisíc detí, ktoré dostanú už v júni vyplatený zvýšený prídavok,“ uviedol Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pomoc pre najchudobnejších

Stoeurový finančný príspevok už vláda schválila aj pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov. V júni si tak polepšia domácnosti v hmotnej núdzi, náhradní rodičia a tiež osoby, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Takto poskytnutá pomoc sa zároveň nebude považovať za príjem, aby ľudia, ktorým bude takáto forma pomoci poskytnutá, neprišli o pomoc v hmotnej núdzi či o poskytnutie alebo výšku iných peňažných príspevkov.

Zrušili príspevok pre prváčika
Okrem dobrých správ aj jedna menej pozitívna. Od januára budúceho roka sa ruší príspevok určený na pokrytie nákladov súvisiacich s nástupom prváka do základnej školy. V nadchádzajúcom školskom roku 2022/2023 ho ešte rodičia čerstvých prváčikov dostanú (vypláca sa na jeseň k prídavku na dieťa), potom však už nie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >