Predčasne sa na Slovensku rodí každé 13. dieťa, viete, aký liek dostávajú najčastejšie? Mnohí dospelí si bez neho nevedia predstaviť deň

ahojmama.sk, dnes 05:18

Predčasne narodené deti dostanú po narodení dávku kofeínu predstavujúcu pre dospelého človeka vypitie 25 káv. Kofeín im pomáha samostatne dýchať. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa kávy, ktorý bude 1. októbra, môžu ľudia prispieť na pomoc predčasne narodeným deťom práve šálkou kávy.

Predčasne sa na Slovensku rodí každé 13. bábätko.

Foto: OZ Malíček

A to tak, že si ju dajú v niektorej z 56 podnikov (pražiarní a kaviarní), ktoré sa zapojili do osláv Medzinárodného dňa kávy spolu s občianskym združením pomáhajúcim novorodencom a ich rodinám Malíček. V rámci neho budú môcť návštevníci kaviarní od pondelka 23. septembra do nedele 6. októbra 2024, teda 2 týždne, venovať príspevok na pomoc predčasne narodeným deťom do označenej krabičky. Celý výťažok bude v rámci verejnej zbierky použitý na nákup dýchacích prístrojov pre bábätká do nemocníc.

Malíček takto oslavuje Deň kávy už tretíkrát. „Predčasne narodené deti prichádzajú na svet nezrelé a ich schopnosti samostatne zvládať všetky funkcie organizmu sú veľmi obmedzené. Väčšina z nich potrebuje určitú podporu dýchania pomocou prístrojov a liekov,“ vysvetľuje Vanda Chovanová, primárka Oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Dodáva, že už v prvých minútach života im lekári podávajú kofeín na podporu schopnosti samostatne dýchať.

„Kofeín navyše podporuje srdcovú činnosť, pomáha zvyšovať krvný tlak, zlepšuje okysličovanie organizmu, urýchľuje odpájanie od dýchacích prístrojov a pôsobí protizápalovo,“ zdôrazňuje účinky kofeínu u predčasne narodených bábätiek. Podľa kofeín zlepšuje dlhodobú prognózu predčasniatok, podporuje priaznivý neurologický vývoj, preto je jedným z najčastejšie používaných liekov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov na celom svete.

Predčasne sa rodí na Slovensku momentálne každé 13. dieťa. „Predčasný pôrod so sebou nesie viacero problémov, s ktorými sa musia tieto deti pasovať a mnohé z nich si do svojich životov nesú malé či závažné následky tohto skorého príchodu na tento svet. Aj vďaka kofeínu im však moderná medicína pomáha, aby sa základné životné funkcie naštartovali a maximalizovali ich šance na plnohodnotný život,“ pripomína predsedníčka Malíčka Ľubica Kaiserová, ktorá je taktiež mamou predčasne narodeného syna v 26. týždni tehotenstva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >