Dá sa to vo Švédsku, prečo nie u nás?

Patricia Poprocká, 9. júna 2024 o 06:49

Bábätko narodené v 29. týždni tehotenstva nemusí byť zákonite umiestnené do inkubátora, aby prežilo. Že to tak nie je? Pozrite si nasledujúce video zo Švédska. Bábätko bezprostredne po narodení putuje na matkinu hruď a v kontakte koža na kožu robia zdravotníci všetky ďalšie úkony.

Kontakt koža na kožu je viac ako inkubátor.

Foto: shutterstock.com

To, že kontkat s matkou koža na kožu je pre predčasne narodené bábätká ten najlepší spôsob starostlivosti, konštatovala aj Svetová zdravotnícka ogranizácia (WHO). Vo svojej prevratnej štúdii uviedla, že tzv. materská starostlivosť klokankovaním (kontkat koža na kožu) by mala byť rutinným spôsobom starostlivosti pre všetky predčasne narodené bábätká a bábätká s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Odporúča čo najviac hodín za deň, najmenej osem, horná hranica je nepretržite. „Materská starostlivosť klokankovaním nahrádza inkubátor a oproti inkubátoru zvyšuje šance na prežitie ako aj fyzické a psychické zdravie,“ konštatovala WHO.

S kontaktom koža na kožu by sa malo podľa odporúčaní svetových expertov začať okamžite po narodení, teda bez akéhokoľvek počiatočného obdobia v inkubátore. Inkubátor sa v minulosti považoval, a vlastne stále považuje, za významnú pomoc preto, že predčasne narodeným deťom chýba telesný tuk, majú problémy s reguláciou teploty a potrebujú pomoc pri dýchaní. Výskum však teraz dokázal, že začatie s klokankovaním ihneď po narodení zachráni oveľa viac životov, zníži infekcie, podchladenie a zlepší kŕmenie.

V našich pôrodniciach sa však stále volí opačný postup, teda že najprv bábätko umiestnia do inkubátora, a keď lekári jeho stav vyhodnotia ako stabilizovaný, môže si ho zobrať matka do náručia. V skutočnosti sa však podľa vedcov bábätko stabilizuje skôr práve vďaka kontaktu koža na kožu. Popredný neurovedec Nils Bergman, ktorý už roky zdôrazňuje význam okamžitého kontaktu koža na kožu už roky, v spolupráci s WHO realizoval a v máji 2021 publikoval štúdiu, ktorej predbežné výsledky potvrdili práve túto skutočnosť: V skupine bábätiek, ktoré boli v kontakte koža na kožu s matkou až potom, čo sa potvrdilo, že sú stabilizované, sa vyskytovala významne vyššia úmrtnosť než v skupine, v ktorej boli bábätká v neustálom kontakte koža na kožu už od narodenia

Ak sa odporúčania WHO dodržiavajú, v praxi to vyzerá ako na nasledujúcom VIDEU:






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >