„Pred pokrstením dieťa nesmie medzi ľudí. Perinka je dobrá na chrbticu.!“ Akú najhoršiu radu ste v rodičovstve dostali? Opýtali sme sa slovenských žien

Patricia Poprocká, 23. augusta 2023 o 06:41

S radami mamičkám sa akoby rozsypalo vrece, najmä tie, ktoré porodili prvé dieťa, počúvajú z každej strany, čo sa komu skúsenejšiemu osvedčilo a čo by mala vyskúšať. Určite to každý myslí dobre, nie všetky rady sa však oplatí počúvať. Ktoré najhoršie rady ste v rodičovstve dostali vy? Opýtali sme sa slovenských žien.

Dobrá rada nad zlato, len ako ich rozlíšiť.

Foto: shutterstock.com

Mlieko jednej značky a pol roka nič len mlieko

Syna som nedojčila a už v pôrodnici bez toho, aby sa ma opýtali na môj názor, mi syna kŕmili umelým mliekom jednej veľmi známej značky. Mal veľké koliky, no napriek tomu aj jeho pediatrička presadzovala to isté mlieko. V reklamách ho chvália, ale chuťovo je odporné. V rozpore s radami pediatričky a v záujme o zdravie syna som ho nahradila mliekom inej značky. Koliky prestali, syn bol spokojný a rástol ako z vody. Aj tu som videla silu farmaloby. Taktiež mi radili nedávať synovi do pol roka nič iba mlieko, čo bola taktiež zlá rada. Dávala som mu aj čaj, aj vodu a keďže bol stále hladný, už od troch mesiacov papal banánik s piškótami, polievočky, zemiačky pomastené s mliekom, ryžu s omáčkou. Všetko som mu varila. Nikdy som nekupovala tie nepožívateľné, chuťovo odporné jedlá pre kojencov z marketov. A chcela by som poradiť aj ostatným rodičom – predtým, ako to dáte dieťaťu, sami to ochutnajte. Aj čo sa týka umelého mlieka.
Adriana Jenčová

Nech zaspáva sama

Ako čerstvá mamička som si z pôrodnice priniesla dve rady, ktorých som sa snažila držať. A to, že dieťa mám nechať spať v postieľke a že ju nesmiem nechať len tak sa dojčiť bez toho, aby naozaj pila, vrátane spánku, že teda nemá spať na prsníku. Takže som to robila tak, že som dcérku dojčením uspala a potom ju preložila do postieľky. Keď mala asi dva či tri mesiace, v jednej brožúre som si prečítala, že dieťa by malo zaspávať samé, teda že dcéru nemám prekladať do postieľky už spiacu, ale ešte krátko pred zaspatím, aby sa naučila zaspávať sama. Začala som to skúšať a boli to najhoršie tri večery. Malá neustále plakala a vôbec nespala. Pre mňa to bolo ale užitočné precitnutie – uvedomila som si, že nemusím niečo robiť len preto, že je to napísané v nejakej brožúre a začala si robiť tak, ako mi to vyhovovalo. Odvtedy dcéra nielenže zaspávala na prsníku, ale aj tam ostávala bez pitia toľko, koľko chcela. No a – začala spávať s nami v posteli, čo nám všetkým noci nesmierne zjednodušilo.
Katarína Berková

Pred pokrstením nesmie von

Rád som sa napočúvala neúrekom. Červená šnúrka na nožičke vraj pomáha proti urieknutiu. Ak dieťa plače, treba ho nechať v postieľke nech sa vyreve. To určite nie je pravda, dieťa potrebuje cítiť lásku a nehu rodiča. máčať do medu. Lepšie vraj zaspí! My sme synovi cumlík nedávali žiaden a spal aj bez toho. Počúvali sme tiež, že by sme ho nemali brávať na ruky, lebo si nato zvykne a už ho vraj neodučíme. Že musí byť v perinke kvôli chrbtici a že pokiaľ nebude pokrstený, nemôže ísť von medzi ľudí, vraj by ho uriekli. Jasné, že sme z toho nič nedodržiavali.
Mária Marčáková

Žiadne šteniatko

Gina je miláčik rodiny.

Foto: Anka Ledžinská

Stretla som sa s varovaním, aby som svojim deťom nekúpila šteniatko. Že starostlivosť onňho zostane na hlave mne, že to deti prestane baviť, nebude sa im chcieť skoro ráno vstávať, venčiť ho a a podobne. Ďalší argument bol, že nie je rozumné kupovať psíka, aby si ma neho nezvykli, pretože potom, keď uhynie, to budú zle znášať. Dnes má naša Gina osem rokov a som rada, že som si nenechala poradiť.
Anka Ledžinská

Kašu na spanie

Syn mal problémy so spánkom a má vlastne dodnes, i keď má osem mesiacov. Budil sa často, aj osemkrát za noc a od prvých mesiacov mi radili, aby som mu dala umelú kašu na spanie, že sa to zlepší. Nechcela som mu však dávať prvé mesiace nič než materské mlieko, tak som ich nepočúvala. Teraz som ich kašu vyskúšala, ale žeby sa to nejako výrazne zlepšilo, nemôžem povedať.
Jana Alexanderčíková

Akú najhoršiu radu ste dostali v rodičovstve vy? Napíšte nám do komentárov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >