Pozor, nebezpečné! Päť nástrah v domácnosti, pred ktorými deti treba chrániť

Patricia Poprocká, 28. februára 2021 o 04:45

S ochranou dieťaťa to netreba preháňať, je dobré je dopriať mu dostatok voľnosti, aby samé postupne skúmalo svet okolo seba vrátane jeho nástrah. Dieťa, aj keď tomu vždy neveríme, má totiž vrodené ochranné inštinkty, ktoré ho chránia pred prirodzeným nebezpečenstvom. Nie však pred všetkým. Na čo všetko pri malých deťoch dávať pozor?

Čo je za oknom? Je dobré, ak dieťa pozná nebezpečenstvo vopred.

Foto: shutterstock.com

Vraví sa, že dieťa sa ohňom len tak ľahko nespáli, pred žiarou a sálajúcou horúčavou automaticky cúvne. Rovnako pred hĺbkou či výškou. Jean Liedloffová v knihe Koncept kontinua opisuje zážitok z pobytu medzi Yeguánskymi indiánmi, ako ani nie ročné dieťa rýchlo „vyštartovalo“ a zastavilo sa na okraji hlbokej jamy, a robilo tak niekoľkokrát denne.

„S nevšímavosťou zvieraťa, ktoré sa pasie na útese, sa pregúľalo do sedu, raz tvárou smerom k jame, raz chrbtom. Bolo zamestnané klátikom, kamienkom, svojimi prstíčkami, hralo sa a gúľalo na všetky strany, vyzeralo to, že si jamu nevšíma. Ale potom som si uvedomila, že padá všade možne, len nie do nebezpečnej zóny. Mechanizmus sebazáchovy, neriadený intelektom, fungoval úplne bezchybne,“ približuje s tým, že podobne to bolo aj s ostrými nožmi. Indiánske deti sa s nimi hrali, bábätká ich opatrne skúmali, pričom sa nikto nezranil. Jean Liedloffová aj toto pripisuje prirodzeným inštinktom. Každý ich má v sebe, ak ich necháme rozvinúť.

Rovnako je dobré nechať dieťa samé pri pokusoch postaviť sa či robiť prvé krôčiky. Nech sa zoznámi s prvými pádmi, prirodzene si posilňuje svalstvo a objavuje svoje možnosti.

Horšie je to už s umelými nástrahami, ktoré vyzerajú neškodne a navonok žiadne nebezpečenstvo nepredstavujú. Pred čím teda v domácnosti aktívne chrániť dieťa?

Elektrické zásuvky

Dieťa nevie, že vnútri je elektrina, ktorá zabíja. Na druhej strane je však pomerne rozumné, takže ak mu primerane vysvetlíme, že je to veľmi nebezpečné a prečo, malo by to stačiť.

Chemikálie a lieky

Neraz od ich konzumácie odradí zápach a zlá chuť, nemusí to však platiť vždy. Preto je lepšie držať ich mimo dosah detí. Osobitný pozor na lieky, tie majú často atraktívnu farbu aj príchuť, dieťa ich môže považovať za jedlo a k predávkovaniu môže dôjsť veľmi rýchlo.

Ťažké a horúce predmety na stole či poličke

Nebezpečné sú vtedy, ak je dieťa pod nimi. Dokáže ich stiahnuť na seba napríklad prevísajúcim obrusom, v prípade slabej konštrukcie stolíka aj jeho prevrhnutím. Preto tiež len jednoducho dať preč z dosahu.

Sáčky

Ak ich dieťa vdýchne alebo sa do nich zamotá, nemusíte mu vždy dokázať pomôcť. Takéto nehody bývajú fatálne.

Drobné predmety

Nemusia vždy predstavovať katastrofu, ani keď si ich malé dieťa strčí do úst. Ak nespanikárime, dieťa si ich v puse preskúma a keď zistí, že to nie je nič chutné k jedlu, väčšinou ich pokojne vypľuje. Horšie to je, ak spanikárime, dieťa sa zľakne, prípadne doň niekto buchne a drobný predmet mu zabehne. Vtedy je treba pomôcť, snažiť sa predmet vybrať prstami, prípadne dieťa prevrátiť, aby hlava bola nižšie ako zadok, a jemne udierať medzi lopatky.

Ak si niečo podobné vopchá dieťa do nosa, tiež neostáva nič iné, len to vybrať. A bez paniky. Ak je dieťa staršie, môže sa pokúsiť vyfúknuť to, mladšiemu môžeme skúsiť odsať. Ak nič nepomáha, treba vyhľadať lekársku pomoc. Lekári na ORL majú veru krásne zbierky, čo všetko povyťahovali deťom z nosa či uší.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >