Počas víkendu sprístupnia 101 zaujímavých parkov a záhrad, v Bratislave budú aj komentované prehliadky

gb, 1. júna 2019 o 06:09

Aj tento rok môžu rodiny s deťmi navštíviť parky či záhrady so zaujímavými príbehmi, sprístupnené počas prvého júnového víkendu v rámci medzinárodného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. Novinkou v hlavnom meste sú tematické prehliadky po vybraných okruhoch s odborným sprievodcom.

Rozľahlý anglický park obklopuje kaštieľ na kraji obce Tomášov, 20 km od centra Bratislavy.

Foto: Facebook Víkendu otvorených parkov a záhrad

Ústrednou témou tohto ročníka podujatia je Záhrada a jej živočíšna ríša. Predstaví sa celkom 101 lokalít, ktoré sú zaujímavé svojou históriou, záhradným dizajnom a architektúrou, ekologickým či aktívnym prístupom vlastníka, zbierkami rastlín, ale i nevšedným príbehmi, ktoré sa k nim viažu. Počas víkendu môžu návštevníci vidieť verejné i súkromné lokality: historické parky a záhrady, ukážkové prírodné záhrady, ovocné sady, škôlky, zelené námestia, arboréta alebo aj krásne udržiavané školské záhrady. Veľa z nich je verejnosti počas roka neprístupných. Zoznam všetkých zapojených parkov a záhrad, spolu s programom podujatia nájdete na stránke www.vopz.sk.

Hlavné mesto ponúkne vychádzky so sprievodcom

V Bratislave sú tento rok po prvýkrát pripravené aj tematické vychádzky s odborným sprievodcom, okruh po kláštorných a cirkevných záhradách, okruh na tému palácové záhrady a v Sade Janka Kráľa bude pripravená vychádzka na tému dendrologických skvostov. Pre deti od 6 rokov sú pripravené špeciálne detské okruhy. Jedna prehliadka aj s krátkym oddychom a malým občerstvením bude trvať 1 až 3 hodiny. Na tieto prehliadky je však potrebné zaregistrovať sa vopred a budú spoplatnené.

Lektorované prehliadky so sprievodcami sú počas soboty a nedele pripravené v Kochovej záhrade, v Prüger-Wallnerovej záhrade, v Lisztovej záhrade, v bývalej Pálffyho záhrade, vo Františkánskej kláštornej záhrade, v Jurajovom dvore, na Bratislavskej Kalvárii, v Lurdskej jaskyni a vo farskej záhrade na Kalvárii. V sobotu si budú môcť návštevníci prezrieť záhradu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Godrovej ulici a v nedeľu záhradu židovskej synagógy na Heydukovej ulici.

Bohatý kultúrny program a vystúpenia moderného cirkusu Cirkul art so zahraničnými umelcami je pre návštevníkov pripravený v lokalite Panorama Park. Pestrý kultúrny program, výroba nanukov na mieru a čokoládová fontána Mondieu Zuckermandel čaká najmä na detských návštevníkov v lokalite Skalný nos. Hlavne rodičia s deťmi môžu navštíviť Prüger-Wallnerovu záhradu, kde sú pre deti pripravené tvorivé dielničky a Hravé miesto pri príležitosti MDD. Divadelné predstavenie Guliverov denník čaká na detských návštevníkov v sobotu 1. júna o tretej hod v Lisztovej záhrade. Pre všetkých návštevníkov je i tento rok pripravená pečiatková vedomostná súťaž o voľné vstupenky na Deň otvorených modranských záhrad a iné hodnotné ceny.

Lisztova záhrada v Bratislave.

Foto: web Víkendu otvorených parkov a záhrad

V blízkom okolí Bratislavy si budú môcť návštevníci so sprievodcami prezrieť ovocný sad Schaubmarovho mlyna v Pezinku, areál Biofarmy v Stupave či barokový kaštieľ a park vo Veľkom Bieli. V Ivánke pri Dunaji možno navštíviť nielen mohylu Milana Rastislava Štefánika, ale v tunajšom kaštieli Medzinárodnú výstavu ruží. Kúsok ďalej v Dolnej Krupej návštevníkov tiež čaká podujatie spojené s ružami a ich slávnou pestovateľkou grófkou Máriou Henrietou Chotekovou. Návštevníci si budú môcť s lektorom prezrieť novobudované rozárium s historickými ružami.

Prehliadka parku s odborným výkladom je pripravená v rozľahlom anglickom parku v kaštieli v Tomášove. Vo včelárskom múzeu v Kráľovej pri Senci sú nielen pre odbornú verejnosť pripravené kurz ekologického chovu včiel a seminár o apiterapii (liečba včelími produktami) a prírode blízkemu ošetrovaniu včelstiev. Lektorované prehliadky s majiteľmi historickej záhrady v Koniarovciach, ktorá získala cenu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v súťaži FÉNIX Kultúrna pamiatka roka 2017, budú môcť návštevníci absolvovať v sobotu 1. júna. Na tieto prehliadky je však potrebné sa dopredu registrovať cez stránku podujatia.

Budú sa aj spoznávať bylinky

Na východnom Slovensku budú prezentované viaceré významné lokality ako francúzsky park v Markušovciach, Madaras park v zoo Spišská Nová Ves, Záhrada umenia a park najdlhšieho šošovkovitého námestia v Spišskej Novej Vsi, ale aj komunitná záhrada Zázračné zelené miesto či Komunitná záhrada KVP v Košiciach, tam je pripravená potulka na tému Čo sú komunitné záhrady, ale aj workshop na tému, ako rýchlo a lacno si môžete vyrobiť svoju vlastnú bylinkovú kozmetiku.

Na východnom Slovensku sa do podujatia zapájajú historický park v Snine, dva historické parky v Budimíre, ale aj súkromná záhrada Klatovianka, kde návštevníkov bude sprevádzať jej majiteľ botanik. Pre verejnosť bude sprístupnený i historický park v kaštieli v Petrovanoch, kde atmosféru starých čias podčiarkuje aj historická ľadovňa, umiestnená v okrajovej časti parku, prekrásne obrastená všetkými farbami hrajúcim paviničom. Ukážky pikírovania rastlín (činnosť, pri ktorej sa malé priesady sadia z misiek do samostatných črepníkov) a spoznávanie živočíchov, ktoré žijú v záhrade, sú pripravené v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici.

Už tradične sa do podujatia zapájajú mnohé ukážkové prírodné záhrady, ktoré pripravili pre návštevníkov skvelý program a ukážky zdravého pestovania. Napríklad v ukážkovej prírodnej záhrade v Dlhej nad Váhom je pripravené hravé spoznávanie byliniek pre deti i dospelých, kváskovanie a iné zaujímavé aktivity. Pažiť pri kostole v Čechynciach pripravila odbornú prednášku na tému, ako bojovať proti škodcom v záhradách bez použitia chémie.

Do Víkendu otvorených parkov a záhrad sa s prehliadkami a programom zapájajú významné slovenské arboréta ako Lesnícke arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici, Arborétum Mlyňany, Arborétum Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene (táto lokalita sa do podujatia zapája komentovanými prehliadkami so spievodcom až 8. a 9. júna) či najvyššie položené arborétum v Strednej Európe – Arborétum v Liptovskom Hrádku.

Do podujatia sa ďalej zapájajú a zaujímavý program či lektorované prehliadky pre návštevníkov pripravujú Zámocký park v Hlohovci, Budatínsky park v Žiline, Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach, Múzejná záhrada Mestského múzea Fándlyho fary v Seredi, Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Záhrada SNM v Martine, Botanická záhrada pri SPÚ Nitra, interaktívna experimentálna záhrada SPU v Nitre či obnovené záhrady pri zámku v Holíči.

Lesnícke arborétum Kysihýbel.

Foto: web Víkendu otvorených parkov a záhrad

Prvýkrát sa s pestrým programom venovaným biotopom európskeho významu, ale aj zaujímavej histórii budovy múzea a jej záhrady do podujatia zapája Slovenské múzeum jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Na Liptove v Liptovskom Hrádku sa do podujatia zapája 6 záhrad a pre návštevníkov tu bude pripravená aj anketa o záhradu roka Liptovského Hrádku, ktorej výsledky budú slávnostne vyhlásené na Hrade a kaštieli v Liptovskom Hrádku.

Súčasťou Víkendu otvorených parkov a záhrad bude tradične aj podujatie Deň otvorených modranských záhrad, kde návštevníci budú mať možnosť absolvovať okruh 19 modranskými súkromnými záhradami. Na návštevníkov tu čaká napríklad degustácia vín modranských vinárov v ich záhradách, anketa o najkrajšiu modranskú záhradu roka 2019 či návšteva modranskej dážďovkárne s výkladom. Toto podujatie bude však prebiehať až 15. júna.

Celoslovenské podujatie je súčasťou medzinárodnej iniciatívy venovanej najmä historickým parkom a záhradám, do ktorej sa zapája celkovo 19 krajín Európy. Organizátorom je u nás organizácia Národný Trust. Návštevníci budú môcť ochranu parkov podporiť darovaním dobrovoľného príspevku a ako poďakovanie získajú odznaky či magnetky s nápisom Priateľ parkov a záhrad, ktoré výtvarne obohatili žiaci Základnej umeleckej školy v Liptovskom Hrádku.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >