Noste svoje deti! Budú sebavedomejšie, samostatnejšie i odolnejšie voči depresiám

Patricia Poprocká, 18. augusta 2020 o 04:15

Nebojte sa nosenia, naopak. Nosené deti sú samostatnejšie, majú väčšiu sebadôveru i zdravé sebavedomie, potvrdzujú to výskumy aj skúsenosti rodičov.

Blízkosť mamy je pre bábätko skvelou výbavou pre prítomnosť i budúcnosť. Na snímke rodičovská poradkyňa Adriana Kráľová so svojím dieťaťom.

Foto: Adriana Kráľová, Materský raj

Ako vysvetľuje psychiatrička MUDr. Jela Maliariková, tak, ako sa deti v útlom veku môžu absolútne spoľahnúť na starostlivosť matky, ktorá im svojou blízkosťou poskytuje pocit bezpečia, tak isto sa neskôr budú vedieť spoľahnúť samé na seba. „Tento pocit istoty, bezpečia a spokojnosti, ktoré dieťa zažívalo najmä počas prvého roku života v rodičovskom náručí, sa uchováva po celý život v podvedomí a je základom psychického zdravia,“ vysvetľuje odborníčka v príručke Rodičia a ja.

Nosené deti sú v neskoršom veku odolnejšie voči neurózam, depresiám, závislostiam i psychickým poruchám. Dokážu tiež nadväzovať zdravé medziľudské vzťahy a majú vyššiu emočnú inteligenciu.

Na čo dbať pri nosení
  • Dôležité je, aby malo dieťa zaguľatený chrbátik a kolienka nad bedrami. Nožičky a zadoček bábätka by mali v nosiči tvoriť písmenko M. Vhodné sú šatky a ergonomické nosiče.

  • Nevhodné sú klokanky a nosiče s vystuženou chrbtovou časťou, ktoré bránia zaguľateniu chrbátika. Vytvára sa tak veľký tlak na spodnú časť chrbtice, na čo ešte nie je v takom ranom veku prispôsobená.

  • Pozor, nikdy nenoste dieťa tvárou dopredu, potrebuje byť otočené k matke, aby ju cítilo a v prípade únavy si malo kam oprieť hlávku. Tiež preto, že dieťa otočené tvárou dopredu nemá priestor na spomínané zaguľatenie chrbátika.

  • Nosiť môžete dieťa vpredu i na chrbte. Vzadu sa odporúča nosiť staršie a ťažšie deti, ktoré už dokážu držať samostatne hlavu.

  • Nosenie bábätiek na hrudi je výhodné aj z hľadiska dojčenia – v nosiči či šatke sa bábätko môže dojčiť kedykoľvek, na požiadanie, pričom matka môže pokračovať v činnosti, ktorú práve robí.
  • Nosenie má prínosy nielen do budúcnosti, ale aj v samotnom bábätkovskom období. Nosené bábätká zvyčajne menej plačú a dobre prospievajú. Ako vysvetľuje Jela Maliariková, bábätko od prvých chvíľ na svete potrebuje naviazať s matkou pevné puto, takzvanú vzťahovú väzbu. Tá sa vytvára aj dojčením, ale to nestačí. Dieťa potrebuje cítiť prítomnosť matky aj keď sa práve nedojčí, a k tomu pomáha okrem iného nosenie. (Ďalší faktor je napríklad spanie v spoločnej posteli.)

    Nosenie je pre bábätká ideálne, pretože im najviac pripomína prostredie v maternici. „Cítia rytmus matkinej chôdze, vnímajú jej hlas, telesné teplo, tlkot srdca,“ približuje Jela Maliariková.

    Ako dodáva, niektoré bábätká si nosenie vyžadujú, dôležité je však nosiť aj deti, ktoré to navonok nedávajú najavo. Známy americký pediater Dr. William Sears odporúča nosiť bábätko aspoň tri hodiny denne. Pochopiteľne, môžete aj viac, nosenie neškodí, ak nosíte dieťa správne.

    Nenosia sa len bábätká, nosenie je dôležité i pre dvoj- či trojročné deti, ktoré už síce potrebujú samé objavovať svet, ale sa pri tom rýchlo unavia, prípadne vystrašia, a rodičovská náruč je pre ne stále miestom, kde sa cítia bezpečne a môžu sa uvoľniť. A ešte – veľa sa dozvedia.

    „Rodič môže dieťaťu počas nosenia rozprávať o veciach, ktoré spoločne vidia, odpovedať na zvedavé otázky. Keď rodič komunikuje s iným dospelým, dieťa je v centre diania a nie na okraji. To všetko je prospešné pre rozvoj psychiky, jej intelektuálnej i emočnej zložky,“ zdôrazňuje Jela Maliariková.



    ANKETA:

    Nosíte/nosili ste svoje deti?

    79,2%



    6,0%



    1,8%



    13,1%












    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >