Išlo o sekundy. Policajti vyslobodili dvojročné dieťa z rozhorúčeného auta

Gabriela Bachárová, 28. júna 2023 o 04:45

Ďalší prípad dieťaťa ponechaného v aute počas horúčav sa stal v Bratislave. Tentokrát však nešlo o zabudnutie či nedbanlivosť, keď si rodič „len“ odskočí na krátky nákup.

Nezabudnite dieťa v aute, môže to skončiť fatálne.

Foto: Shutterstock.com

Polícia prijala oznámenie, že v uzamknutom motorovom vozidle sa nachádza malé dieťa, ešte v pondelok. Hliadka z obvodného oddelenia v Dúbravke sa okamžite presunula na uvedenú adresu, išlo o križovatku ulíc Rozálska a Rajtáková. Ako sa policajti blížili, už z diaľky im mávala žena, matka chlapca zamknutého v aute.

„Matka na mieste uviedla, že svojho dvojročného syna zapínala do autosedačky, zatvorila zadné dvere na vozidle a keď chcela nastúpiť, auto sa uzamklo. Nakoľko kľúče zostali vo vnútri vozidla, okamžite kontaktovala políciu na linke 158,” popísali policajti na sociálnych sieťach.

Policajti rozbili okno

Keďže vonkajšia teplota bola vysoká a život a zdravie maličkého dieťaťa vo vozidle začali byť ohrozené, policajti po predchádzajúcom súhlase matky rozbili okno na dverách vodiča. Dôležité bolo, aby črepiny nezranili dieťa. „Následne otvorili dvere a dieťa z vozidla vytiahli. Na miesto sa dostavila aj rýchla zdravotnícka pomoc, pracovníci ktorej dieťa prezreli,” dodáva polícia.

Polícia vyzýva ľudí, aby, ak sa stanú svedkami podobného prípadu, neváhali a kontaktovali ju na známom bezplatnom telefonickom čísle 158. Prípadne sami môžu rozbiť sklo na aute. Veľmi ťažko totiž môžu ako laici vedieť, či má dieťa ešte nejakú časovú rezervu alebo je už v ohrození zdravia či dokonca života. Nemusia sa obávať, že by majiteľ auta od nich mohol vymáhať náhradu škody. Podľa trestného zákona ak človek koná v krajnej núdzi a spôsobí pri tom škodu, nemá trestnú zodpovednosť, a teda nie je trestne stíhaný.

Ide o život

Ak dieťa zostane počas horúčav v uzamknutom aute, ide mu o život. Zo stojaceho auta so zatvorenými oknami sa na slnku stáva doslova skleník, v ktorom veľmi rýchlo stúpa teplota. Za jednu hodinu sa môže vyšplhať až na 60 až 70 stupňov Celzia, čo človek neprežije. Zároveň s nárastom vonkajšej teploty stúpa aj teplota ľudského tela. Môže dosiahnuť dokonca až 40,5 až 41 stupňov Celzia. A to je už stav, keď začínajú zlyhávať základné životné funkcie: vedomie, dýchanie a krvný obeh.

Smrť pritom môže nastať už po krátkych 15 až 20 minútach, ktoré človek strávi pri extrémne vysokej teplote vzduchu. Okrem malých detí nenechávajte v zatvorenom aute ani psov, seniorov a chorých či inak oslabených ľudí. Ak niekto ponechá dieťa v aute, môže byť až trestne zodpovedný. Ide o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak uzamknutie v aute skončí fatálne.

Pozrite sa, ako vyzeralo auto po nevyhnutnom zásahu policajnej hliadky.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >