Nepostupujúci pôrod či zlá poloha bábätka? Pomôcť môže táto jednoduchá vec, dostupná je už aj v niektorých našich pôrodniciach

pt, 22. marca 2023 o 04:30

Cisárskym rezom sa končí na Slovensku každý štvrtý pôrod, a hoci je to menej než v uplynulých rokoch, stále priveľa. Cisárskych rezov môže byť oveľa menej, ak zmeníme prístup k pôrodom, zhodujú sa odborníci. Ešte lepšou správou je, že už sa na tom pracuje.

Anna Kohutová (vpravo) pri školení ukazuje možnosti využitia šatky reboso..

Foto: AGEL

Zdravotníci vo vybraných pôrodniciach absolvujú špeciálne kurzy zamerané na postupy pri pôrodoch, ktoré ukazujú, že niektoré komplikácie možno riešiť aj inak než akútnym cisárskym rezom.

Najčastejšie dôvody, prečo pôrodníci volia cisársky rez, sú nepomer medzi panvou rodičky a veľkosťou plodu, neúspešné vyvolanie spontánneho pôrodu, ochorenia, ktoré by mohli ohroziť zdravie a život matky či ďalšie medicínske dôvody. „Nepostupujúci pôrod či neideálna poloha plodu však nemusí byť dôvod na sekciu,“ zdôrazňuje Martina Pavlíková hovorkyňa siete nemocníc AGEL. Práve zdravotníci tejto siete sa školili na kurze, ktorý sa venoval iným postupom pri pôrodoch pod dozorom skúsenej lektorky Anny Kohútovej s 28-ročnou praxou.

„Cisárske rezy sa často vykonávajú kvôli nepostupujúcemu pôrodu. Existuje však aj iný funkčný prístup, v rámci ktorého sa zdravotníci naučia zákonitosti ovplyvňujúce mechanizmus pôrodu, postavenie a držanie dieťatka. V momente, keď teda prestane pôrod postupovať, vedia vyhodnotiť príčinu a zvoliť čo najjemnejšie intervencie namiesto toho, aby sa okamžite siahlo po sekcii,“ vysvetľuje Anna Kohútová, lektorka a zakladateľka Vzdělávání v porodnictví.

(Ne)obyčajná šatka

Popri doteraz zaužívaných postupoch a polôh počas pôrodu sú tu aj iné možnosti, ako pôrodu pomôcť. Napríklad nové polohovanie rodiacej ženy, ovplyvňovanie biomechaniky panvy či práca s rebozo, teda špeciálnou šatkou. Rebozo je tradičná mexická šatka, stáročia známa v Mexiku a Južnej Amerike, kde bola súčasťou bežného odevu žien a sprevádza ich počas celého života. Dnes sa využíva ako pomôcka pri prakticky na celom svete a jej prínos potvrdzujú i vedecké pozorovania. Slúži na podporu bruška počas tehotenstva, pri cvičení, a tiež práve počas pôrodu na úľavu od bolesti či ako pomôcka pri komplikáciách ako zastavenie pôrodného procesu alebo na zmenu polohy plodu.

Biomechanika panvy je vcelku nová téma, ktorá má síce vedecký podklad, do praxe však vchádza ešte len v priebehu posledných dvoch rokov a má pri pôrodnom procese veľký význam.

Vyšší komfort

„Vďaka novým poznatkom vieme zmeniť polohu a nastavenie bábätka tak, aby sme predišli operačnému ukončeniu pôrodu a zároveň pomôžeme žene zvládnuť prvú i druhú dobu pôrodnú efektívnejšie, s menšími bolesťami a tak, aby z pôrodu mala radosť,“ konštatovala lekárka z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Lucia Ambrozová.

Okrem samotného pôrodu sa zdravotníci informovali aj o dôležitosti kontaktu koža na kožu po pôrode, a to lekári, pôrodné asistentky z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, fyzioterapeutky, a tiež neonatológovia.

„V praxi sa stretávam najmä s nedostatkom vedomostí v rámci nových prístupov, som však rada, že je o ne záujem. Ak totiž vzdelávame zdravotníkov, ktorí zasahujú do pôrodu a bondingu, a dáme rodiacej mamičke čas a pocit bezpečia, zmeníme jej celý zážitok z pôrodu,“ uzatvára Anna Kohútová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >