Nemocnica, kde je radosť rodiť! Primár zaviedol praktiky, ktoré ocení každá žena

Patricia Poprocká, 20. augusta 2020 o 04:42

Všetko sa dá, ak sa chce! Aj kontakt koža na kožu bezprostredne po cisárskom reze, aj neskoršie meranie a váženie novorodenca, aby si matka a dieťa mohli nerušene vychutnať neopakovateľné prvé chvíle na tomto svete. Tieto, na naše pomery revolučné, v skutočnosti ale normálne praktiky zaviedli v nemocnici v Havířove.

Prvé chvíle na svete. Bábätko sa nepotrebuje kúpať, merať ani vážiť, iba byť pri mame.

Foto: shutterstock.com

Ako vraví primár detského oddelenia MUDr. Hynek Canibal, zmeny, ktoré presadzoval, sa spočiatku časti personálu zdali nepredstaviteľné, stačilo si však na ne zvyknúť. Dnes je nemocnica v tomto českom mestečku jednou z najlepších, čo sa týka podpory kontaktu matky a dieťaťa.

„Po mojom nástupe na pozíciu primára detského oddelenia v Havířove sme sa s mojou vrchnou sestrou rozhodli zmeniť dovtedy zabehnuté zvyklosti, ktoré na novorodeneckom oddelení panovali. Cieľom bolo čo najviac podporiť kontakt koža na kožu, minimalizovať separáciu matky a dieťaťa,“ povedal v rozhovore pre portál Mamila.sk.

Hynek Canibal zaviedol na svojom detskom oddelení mnohé prospešné zmeny, ako však vraví, pred sebou má ešte veľa ďalšej roboty.

Foto: www.mamila.sk
Priznáva, že začiatky neboli ľahké, skôr naopak. „Spočiatku bolo prijímanie týchto zmien rozpačité a pre mnoho sestričiek už len fakt neokúpaného dieťaťa dve hodiny po pôrode bolo niečo nepredstaviteľné. Dnes musím povedať, že vidia, že deti naozaj nie sú „špinavé“ a celý tento zmenený manažment je pre ne veľkým prínosom,“ vraví doktor, odborník na neonatológiu a detskú kardiológiu.

V havířovskej nemocnici tak napríklad umožňujú bezprostredný kontakt koža na kožu všetkým bábätkám – narodeným vaginálne i cisárskym rezom. Na Slovensku je pri cisárskom reze najčastejší argument lekárov, že brucho je operačná zóna a dieťa teda priložiť nemožno. A kontakt po vaginálnom pôrode je zväčša umožnený až po prvotných ošetrovacích úkonoch, niekde ani to.

Hynek Canibal nariadil tiež posunúť kúpanie novorodenca až 24 hodín po narodení, čím sa umožnilo pokračovať v kontakte koža na kožu. Posunuli aj váženie bábätiek a ďalšie rutinné ošetrovania po pôrode, tak typické pre naše pôrodnice. „Touto zmenou sme sa snažili maximalizovať kontakt koža na kožu,“ vysvetľuje primár.

Ohlasy žien, ktoré sa rozhodli rodiť v Havířove, sú nadšené, primár však nezaspáva na vavrínoch. „Som veľmi milo prekvapený, veľmi si to vážime a vďaka spätnej väzbe vieme, že robíme dobrú vec. Viem ale, že pred nami je ešte neľahká cesta a je toho veľa, čo by sme chceli ešte zlepšiť. Dôležitá bude i spolupráca s pôrodníkmi, kde vidím tiež potenciál pre zlepšenie,“ načrtáva.

Ďalšou oblasťou, v ktorej ešte vidí výzvy, je podpora dojčenia. Hynek Canibal upozorňuje na značné rezervy v systéme, nehovoriac len o svojom aktuálnom pôsobisku. „Podpora dojčenia je skôr fiktívna, odborná a praktická pomoc sa ženám nedostáva v takej miere, akej by si dojčenie pre svoj význam zaslúžilo. Problém nie sú len pôrodnice, ale – a to predovšetkým – následná pediatrická starostlivosť u lekárov pre deti a dorast. Tu si trúfam povedať, že odborná pomoc úplne chýba a je až zarážajúce, s akou ľahkosťou je ponúkaná umelá výživa.“
Problém nie sú len pôrodnice, ale i následná pediatrická starostlivosť. Tu odborná pomoc úplne chýba a je až zarážajúce, s akou ľahkosťou je ponúkaná umelá výživa.

Zmeniť sa však snaží to, čo môže, preto by rád na svojom oddelení nastavil model jednotného a uceleného systému podpory dojčenia. „Niečo, čo sa stane štandardom ošetrovateľskej starostlivosti, o čom už nebude diskutovať a budeme v tomto nastavení jednotní. Tak zaistíme, že každý jednotlivec bude podávať informácie nielen rovnako, ale hlavne správne. Podpora dojčenia má dnes jasné a podložené dôkazy, opiera sa o vedecký základ. Treba úplne odstrániť nevhodné stereotypy a rady, ktoré sú vyslovene škodlivé, ale bohužiaľ tak časté v našich pôrodniciach.“

Konkrétne by malo ísť o zlepšenie kontaktu koža na kožu po cisárskom reze, kde je sa s prisávaním začína neskoro, a kde sú deti často dokrmované umelým mliekom. Hynek Canibal by chcel tiež na oddelenie zabezpečiť špeciálne lôžka umožňujúce spoločné spanie matiek s bábätkami a odbúrať nevhodné veci ako cumlíky fľaše, klobúčiky a neindikované podanie umelej núdzovej náhradnej výživy.

Možné je teda všetko, stačí chcieť a upraviť príslušné predpisy. Prečo je to na Slovensku tak ťažké?

Celý rozhovor s MUDr. Hynkom Canibalom si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >