Najmilšie preteky, preteky batoliat v lezení, budú v Bratislave, príďte už túto nedeľu!

Zora Handzová, 8. septembra 2022 o 04:24

Preteky, čo ľudí nedelia, ale spájajú - aj tak by sme mohli nazvať súťaž v lezení bábätiek. Preteky lezúňov už majú na Slovensku svoju tradíciu, stretávajú sa tu celé rodiny, vznikajú nové priateľstvá. Tento rok sa uskutočnia v Bratislave v nákupnom centre VIVO v nedeľu 11. septembra.

Každý pretekár reaguje po svojom, niektorí z koberca dokonca aj ujdú.

Foto: archív Richarda Vrableca

Môžu sa ich zúčastniť deti od 7 do 12 mesiacov. ,„Chcel som zorganizovať podujatie, ktoré ľudí spája, nie rozdeľuje, niečo príjemné, kde sa ľudia môžu zblížiť a spolu sa zasmiať," vyznáva sa organizátor podujatia, známy moderátor a zabávač Richard Vrablec.

O zábavu pri takomto podujatí sa postarajú samotní pretekári - no občas aj rodičia či starí rodičia. Niektorí pretekári sa v polovici trate otočia a pokračujú opačným smerom, iní na koberci uprostred pretekárskej dráhy spokojne zaspia alebo, naopak, utečú z koberca preč. „Rodičia môžu svoje dieťa pri súťaži povzbudzovať, ale nesmú sa ho dotýkať. V Čechách zvyčajne ako motivácia funguje pribináčik alebo rolka toaletného papiera, na Slovensku najviac zaberajú kukuričné chrumky, ale občas aj plyšová hračka, knižka či mobilný telefón," spresnil Richard Vrablec. Na pretekoch lezúňov už súťažili aj deti zo zahraničia.

Richard Vrablec aj takto motivuje malých pretekárov.

Foto: archív Richarda Vrableca

Niektorí „starší" pretekári sa už v polovici päťmetrovej trate postavia na nohy a do cieľa prídu vzpriamenou chôdzou. „Všetci prítomní im tlieskajú a povzbudzujú ich. Keď prvé kroky dieťaťa životom sprevádza potlesk, je to krásny pocit, akoby kráčalo v ústrety šťastnej budúcnosti," teší sa organizátor. Podľa jeho organizačných skúsenosti bývajú vraj najrýchlejšie bábätká okolo 10. mesiaca veku, tie staršie si už viac všímajú okolie.

Preteky lezúňov vymyslel už pred štrnástimi rokmi, dnes ho často pristavia rodičia s tínedžermi, ktorí kedysi uňho pretekali ako lezúni. Za tie roky už na pretekoch liezlo viac ako 15-tisíc detí vo dvanástich slovenských mestách a päťkrát sa konali aj v Českej republike. Po covidovej dvojročnej pauze akciu obnovia najprv iba v Bratislave, no od apríla budúceho roka znova pribudnú ďalšie slovenské mestá aj Česko. „Najstarší pretekár z prvého ročníka má dnes 15 rokov, no mojím snom je, že raz na preteky príde niekdajší malý lezúň už so svojím potomkom," hovorí Richard Vrablec. Zatiaľ vie o dvoch lezúňoch, ktorí na pretekoch spriatelili svoje rodiny, chlapec a dievčatko chodili spolu do jaslí aj do škôlky.

Na pretekoch je vždy skvelá atmosféra.

Foto: archív Richarda Vrableca

Hoci na tomto podujatí o súťaž vôbec nejde, najrýchlejšie dieťa pre svoju rodinu vyhrá hodnotnú cenu: dovolenku v hoteli Hviezdoslav v Kežmarku v hodnote 1 400 eur, aj so vstupom do welness a s polpenziou. Druhý pretekár v poradí získa elektrické autíčko, v ktorom sa môže od jedného roka povoziť, a tretí víťaz dostane súpravu menších darčekov. Každé dieťa pritom dostane na pamiatku svojich prvých pretekov diplom a svoje štartové číslo, ktoré si môže rodina nechať ako peknú spomienku. S organizáciou pomáhajú Andrea Halmešová a Petra Požgayová a preteky lezúňov majú aj svoju webovú stránku, cez ktorú sa možno prihlásiť na štart vopred, ale dá sa aj rovno na mieste. Podujatie robí radosť nielen mamičkám na materskej dovolenke, ale aj oteckom, starým rodičom aj starším súrodencom malých pretekárov, pre ktorých je tiež pripravený program, ale poteší aj celkom cudzích ľudí, náhodných okoloidúcich.

Zaslúžený odpočinok po náročnom výkone.

Foto: archív Richarda Vrableca





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >