„Moje dieťa zle rozpráva, čo mám robiť?“ Niektorí logopédovia dávajú rodičom stále absurdné odporúčania

Patricia Poprocká, 2. júna 2021 o 04:48

Ak má takmer štvorročné dieťa problémy s výslovnosťou a nerozpráva čisto, môže za to dojčenie? Dodnes sú logopédovia, ktorí si to myslia a rodičom odporúčajú ukončiť dojčenie. Stalo sa to aj Veronike, ktorá ale nemala pocit, že je to správne riešenie a s prosbou o radu sa obrátila na laktačné poradkyne.

Zlá výslovnosť v štyroch rokoch, je jej na príčine dlhé dojčenie? Omyl!

Foto: shutterstock.com

„Bolo nám odporučené úplne zrušiť či obmedziť dojčenie, vraj mu to ovplyvňuje oromotoriku úst, že synovi nerobí už dobre, že to už ani nepotrebuje, máme nájsť iný spôsob upokojenia v prípade potreby alebo ešte prípadne ponechať fľašu s umelým mliekom ako náhradu a postupne znížiť počet pitia z fľaše,“ opísala Veronika svoj prípad v internetovej poradni združenia profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA.

Ako v mnohých prípadoch, kedy sa dojčenie mylne označí za príčinu problémov, aj v tomto je to celé v skutočnosti skôr naopak. Dojčenie je totiž kľúčové pre správny rozvoj reči, mozgu, správne formovanie tvárovej časti lebky, tvaru podnebia, ústnej dutiny a zubných oblúkov, potvrdzujú to vedecké poznatky. A naopak, ako pripomína MAMILA aj v odpovedi Veronike, práve používanie cumlíka, fľaše a tiež napríklad aj kapsičiek s príkrmami, či iných pomôcok, z ktorých bábätko saje, zhoršuje vývoj ústnej dutiny a môže negatívne ovplyvňovať aj vývoj reči.

„Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď,“ vysvetľujú poradkyne s tým, že dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

„Takže aj z logopedického hľadiska je kľúčové neobmedzovať dojčenie, nechať dieťatko dojčiť sa tak často a dlho, ako to potrebuje a nechať ho dojčiť sa až do prirodzeného odstavenia,“ odkazujú.

Dojčenie po treťom roku života má svoj význam aj z iného než logopedického hľadiska. Materské mlieko ako doplnok stravy poskytuje dieťaťu nutrične hodnotné látky, probiotiká napomáhajúce črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, látky napomáhajúce rozvoju imunitného systému a mnohé ďalšie kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky.

„Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa,“ pripomína MAMILA.

Vôbec teda nie je pravda, že dieťa po treťom roku života „už dojčenie nepotrebuje“ a treba hľadať iný spôsob upokojenia. Je zarážajúce, že sa v našej spoločnosti dojčenie rýchlo označí za vinníka problémov v živote dieťaťa a matky. Ešte viac je zarážajúce, ak samotní lekári odporúčajú rodičom dávať dieťaťu umelé mlieko, priemyselný výrobok, zložený z množstva umelých prísad (dokonca aj nezdravého palmového tuku) namiesto prirodzeného a oveľa kvalitnejšieho materského mlieka.

„Situácia je ukážkou toho, ako málo je dojčenie starších detí v našej spoločnosti cenené a nakoľko sa za normu považuje umelé mlieko a fľaša,“ vysvetľuje paradox MAMILA. Poukazuje pritom na to, že umelé mlieko už nemajú dostávať žiadne deti, ani nedojčené, od 6 mesiaca, nieto ešte v troch rokoch. „Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr, sú i nevhodné. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí,“ zdôrazňuje MAMILA.

Celý problém Veroniky a poradenstvo odborníčok MAMILY si môžete prečítať na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >