Mladá učiteľka vyrába na 3D tlačiarni štíty pre zdravotníkov. „Keď môžem, pomôžem,“ vraví Nika Klimová

Gabriela Bachárová, 9. apríla 2020 o 04:50

Učiteľka informatiky na základnej škole a doktorandka Nika Klimová (26) z Detvy sa rozhodla vyrábať ochranné štíty pre zdravotníkov. Na 3D tlačiarni ich už vytlačila niekoľko desiatok.

Nika Klimová so svojím ochranným štítom.

Foto: archív Niky Klimovej

Prečo ste sa rozhodli vyrábať ochranné štíty pre zdravotníkov?
Čítala som o tom, ako jedno dievča, zdravotníčka, ktorá študovala tam, kde ja, žiadala ľudí o ochranné pomôcky. Doma máme 3D tlačiareň a môj otec hovoril o tom, že sa dajú tlačiť ochranné štíty. Povedali sme si, že to vyskúšame a vytlačili sme pre ňu a jej záchranársky tím prvých šesť kusov. Tie putovali do Bratislavy. Potom sme si povedali, že dáme ochranné štíty aj našim detvianskym záchranárom. Čoskoro sme si uvedomili, že zdravotníkov, ktorí potrebujú ochranné pomôcky, je skutočne mnoho. Som doktorandka na univerzite a učiteľka na základnej škole, čo znamená, že som momentálne doma. Nie každý má však takúto možnosť a musí chodiť do práce. Preto môžeme my, ktorí sme doma, pomôcť tým, ktorí sú v ohrození.

Koľko štítov ste už vyrobili a kde všade ich zdravotníci dostali?
Naše ochranné štíty nosia zdravotníci z Detvy, Kriváňa, Lučenca, Zvolena a Bratislavy. Tento týždeň by mali ďalšie putovať do Mane či Považskej Bystrice. Ide o detské ambulancie, všeobecnú nemocnicu s poliklinikou, chirurgiu, diabetológiu, pneumologicko-ftizeologickú ambulanciu, stomatológie, oftalmológie, očnú optiku či gastroenterológiu. Tento týždeň som posielala ochranné štíty poštou aj domovu sociálnych služieb. Zatiaľ sme odovzdali 61 kusov, momentálne spolupracujeme s jednou základnou školou, kde chceme rozdať ďalších sto kusov.

Lekárka z oftalmologickej ambulancie s ochranným štítom od Niky Klimovej.

Foto: archív Niky Klimovej

Koľko štítov asi vyrobíte za deň?
Na jednej 3D tlačiarni vyrobíme približne dvanásť kusov, takéto tlačiarne máme dve. Treba však rátať aj s odchýlkou, tlačiareň nemusí všetky kusy vytlačiť správne. Niekto môže vytlačiť držiak na štít aj za niekoľko minút, to je pravda. Avšak smerodajné je, koľko gramov váži hotový výrobok z tlače. Keď je držiak malý, obsahuje málo plastu, nemusí mať dlhú životnosť. Treba hľadať kompromis medzi kvantitou a kvalitou.

Akým spôsobom štíty vyrábate?
Začína sa tlačou plastového držiaku na štít, to tlačí 3D tlačiareň približne hodinu a osemnásť minúť. Následne ho vyberieme a skontrolujeme, či je vytlačený správne. Na držiak sa pridáva gumička, ktorá obopne hlavu a mäkkú výstelku na časti plastu, ktoré sa dotýkajú hlavy. Treba si uvedomiť, že zdravotník to môže nosiť aj osem hodín denne, takže výstelka je nutná. Môže to byť molitan, my pridávame samolepiace tesnenie. Následne sa z PETG tabule, ktorá je číra, vyreže štít, spravia sa doň štyri dierky a upne sa na držiak.

Sama ste aj štíty navrhli? Prečítala som si, že majú vychytávku i na okuliare.
Dôležitým krokom je výber správneho modelu, ktorých je na internete neúrekom. Zo začiatku sme vytlačili niekoľko kusov, na pohľad sa nám veľmi páčili, potom som ich vyskúšala a zistila, že mi nesedia. Bolo to preto, že nosím dioptrické okuliare ako mnoho iných ľudí. A v prípade nosenia štítu by som si nemohla vybrať, či si zoberiem okuliare alebo štít, lebo bez okuliarov by som nevidela ostro. Preto som hľadala taký model, aby som mohla nosiť okuliare a aj štít. A podarilo sa mi to nájsť u našich českých susedov. Ide o voľne šíriteľný model, ktorý si môže hocikto stiahnuť z internetu, upraviť a vytlačiť. Išlo o prvý model, s ktorým som bola spokojná – bol pre mňa nositeľný.

To však nebola jediná vaša vychytávka.
Potom sme v rámci tímu začali uvažovať o tom, ako ho vylepšiť a či by sme mohli niečo upraviť. Je to model, do ktorého vkladáte číry štít tak, že nepotrebujete skrutky, stačia vám plastové výčnelky, ktoré sú priamo vytlačené. Tie však v pôvodnej českej verzii nemajú rovnaké rozostupy a pri dierovaní štítu ide o pomerne zdĺhavú prácu. My sme ich upravili na štandardizovanú verziu štvordierkovača, čo znamená, že pri dierovaní spravím na jeden ťah štyri dierky, ktoré majú presné rozostupy.

Takisto sme sa snažili, aby boli štíty dostatočne zaoblené okolo tváre, takže sme upravili bočné časti, ale tak, aby sa v nich stále dali nosiť aj okuliare. Podarilo sa nám o trošku znížiť výšku modelu a tým ušetriť čas pri tlači bez toho, aby sa to, podľa nás, dotklo kvality. V tejto sfére neexistuje jediný správny model - ako učiteľka informatiky je pre mňa zaujímavé to, že takáto úloha nemá len jedno správne riešenie. V USA je dopyt po maličkých „hračkárskych“ držiakoch na štít, ktoré sa po pár hodín vyhodia do koša. Každý model sa dá vždy vylepšovať.

Nika Klimová na základnej škole, kde vyučuje informatiku.

Foto: archív Niky Klimovej

Lekári za štíty neplatia, akým spôsobom financujete ich výrobu?
Založili sme iniciatívu 3D Pomoc, na webovej stránke 3dpomoc.sk je možné nájsť transparentný účet, kde ľudia môžu posielať peniaze. Prvotným cieľom bolo, aby lekári neplatili za štíty, niektorí si však zaplatia, o to viac kusov môžeme vytvoriť.

Pomáha vám pri výrobe štítov niekto?
Lekárov sa pýtame na spätnú väzbu, pretože oni najlepšie vedia, čo potrebujú. V našom tíme sme dvaja – ja a kolega zo Žilinskej univerzity, ktorý vyučuje 3D modelovanie a podieľal sa na zakladaní odboru biomedicínska informatika. Keďže som doma, pomáhajú mi aj rodičia. Ocino je elektrotechnik, má oveľa väčšie znalosti o tom, ako funguje 3D tlačiareň a čo sa dá na nej upraviť.

Využívate pri výrobe štítov aj znalosti z vášho odboru?
Obaja z nášho tímu máme skúsenosti s 3D modelovaním na univerzitách, takže určite áno. Je skvelé vidieť, že „univerzitná teória“ sa dá prerobiť aj do praxe.

Nika Klimová (26) je doktorandka (PhD. štúdium) na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre v odbore Teória vyučovania informatiky, primárne sa zaoberá budúcimi učiteľmi informatiky a ich praxou počas štúdia na univerzite. Pôvodne vyštudovala odbor učiteľstvo informatiky a anglického jazyka na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pracuje aj na základnej škole v Nitre ako učiteľka informatiky. Býva v Detve, najväčším koníčkom je pre ňu učiteľstvo – baví ju práca s deťmi.


Ochranné štíty vyrobené Nikou Klimovou.

Foto: archív Niky Klimovej



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >