Mladá Kežmarčanka fotí bábätká. Je to práca snov, ale bez trpezlivosti by to nešlo, vyznáva sa

pt, 1. novembra 2023 o 06:41

Hovorí o nej ako o práci snov, ku ktorej ju priviedli jej vlastné deti. Fotografka Ľubka Čubanová sa špecializuje na fotenie novorodencov a detí vôbec. Z tohto odboru má mladá Kežmarčanka dokonca aj certifikát a niektoré svoje diela teraz venovala tamojšej pôrodnici.

S fotením začala v roku 2019.

Foto: AGEL
Začalo to, keď sa jej narodili vlastné deti. Fotila ich, ako každý rodič, v túžbe zaznamenať všetky míľniky a čaro prvých mesiacov, aby napokon zistila, že sa tomuto koníčku chce venovať aj profesionálne.

Písal sa rok 2019, keď sa foteniu začala venovať aktívne. V Kežmarku si vybudovala ateliér, kam chodievajú už aj tehotné ženy, ženy s bábätkami, ale aj celé rodiny. Nazvala ho Ateliér spomienok, „ako známka toho, že si z neho odnesiete mnoho nádherných spomienok,“ hovorí s úsmevom pre spoločnosť AGEL, ktorej Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku teraz darovala viacero svojich fotografií. Tie momentálne zdobia steny tamojšieho nového Centra predpôrodnej prípravy.

Ako Ľubka hovorí, najdôležitejšou vlastnosťou pri fotografovaní detí je trpezlivosť. Bez tej by to nešlo. A hoci fotenie bábätiek ju napĺňa a vždy ju robí s radosťou, práve trpezlivosť je tá najdôležitejšia vlastnosť, ktorá jej pomáha sa stále zlepšovať, konštatuje.

Za výzvu považuje fotenie viacerých detí naraz, najmä keď každé zaujaté niečím iným pozerá inam. Ale aj z takejto situácie môže vzniknúť zaujímavý snímok.

Kežmarskí zdravotníci sa obrázkom tešia.

Foto: AGEL

Koľko času jej fotenie jedného dieťaťa zaberie, nevie povedať. „Závisí od bábätka a hlavne od veku dieťatka,“ vraví s tým, že najlepšie sa fotia úplní novorodenci, nie starší ako 10 dní. Prečo? Lebo veľa spia a ona ako fotografka si ich môže ľahšie naštylizovať ako potrebuje.

Za deťmi cestuje neraz aj domov, neraz však chodievajú aj za ňou. Časté sú tiež napríklad narodeninové fotografie starších detí. Takéto fotenia si Ľubka užíva. „...keď vidím aké sú šťastné, ako si môžu robiť čo chcú... u mňa to majú dovolené,“ smeje sa. A čo také? Nuž napríklad sa pomazať krémom z narodeninovej torty, slobodne sa v nej hrabať a podobne.

Rada pracuje aj s rodičmi a súrodencami, najmä pre množstvo pozitívnych emócií, ktoré jej takáto práca prináša. „Keď napríklad poviem pri fotení: Pozrite sa na bábätko, potom na fotke vidno tie najúprimnejšie pohľady, toľko lásky, toľko šťastia...,“ píše na svojom facebookovom profile.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >