„Ľúbim ťa, si trápna, mala si pravdu...“ 10 x mama. Čo vek, to hláška, jedno však ostáva nemenné

Patricia Poprocká, 11. júna 2024 o 06:34

Mama je len jedna, a predsa len má to slovo milión významov. V každom životnom období znamená pre človeka niečo iné. Čo vek, čo situácia, to iný vzťah s mamou. Rôzne slová, rôzne vety, rôzne pocity, za ktorými však stále zostáva jedinečnosť tohto puta – lásky k matke.

Mami, s tebou je tak fajn...

Foto: Shutterstock.com

Mamamamama....
Tieto prvé slovká si pamätá snáď každá matka a sú pre ňu jedinečné, aj keď neraz ide ešte len o akési bľabotanie. Dieťa s nimi začína v prvom roku, čím dáva už aj slovne najavo, že rozoznáva, kto je matka a čo preňho znamená.

Mama moja
Okolo troch rokov sa dieťa potrebuje uistiť, že mama je jeho, je tu preňho, že sa na ňu môže spoľahnúť, že ho ľúbi a keď je to s ním niekedy náročné.

Mami, a prečo...?
Poznáte ten nikdy nekončiaci maratón detských otázok vášho predškoláka. Je fajn, ak sa dieťa pýta, ak sa veľa pýta a hoci sa niekedy mama cíti naozaj unavená, je dobré na ne dieťaťu odpovedať. Aj keď niekedy znie odpoveď „neviem“.

Mami, ľúbim ťa
Od siedmich do 12 rokov s tým deti ešte nemajú problém. Svoj vzťah k mame si plne uvedomujú a nemajú zábrany ho vyjadriť – slovne ani fyzicky – objatím, bozkom. Žijú tu a teraz a správajú sa, ako sa cítia.

Mami, ty to nechápeš, si trápna, si hrozná
S teenagermi je to ťažké, no aj tak ich ľúbime. Už to nie sú bezprostredné deti, neraz riešia, ako vyzerajú, pôsobia, čo si o nich kto pomyslí, hľadajú si vlastný pohľad na svet a vlastnú cestu. Napokon, všetci sme si tým prešli, a vieme, že to ani naše mamy s nami nemali ľahké. Rada je jednoduchá – s teenagermi je zbytočné sa hádať, vypočujte, pýtajte sa, snažte pochopiť. Uľahčíte to im aj sebe.

Odchádzam z domu, mami
Prichádza to zväčša po skončení školy – strednej alebo vysokej. Je to bolestivé obdobie, musí však raz prísť. Deti chcú a musia žiť svoj vlastný život. Vtedy ich môžeme ubezpečiť, že doma majú dvere vždy otvorené, nech sa stane čokoľvek.

Mami, prepáč
Na to musí človek emočne dozrieť, niekedy k tomu treba aj pár skúseností. Každý však k uvedomeniu skôr či neskôr dôjde, povedať „prepáč“ je prejavom sily a deti k tomu dokážu dozrieť zväčša medzi 25-30 rokom.

Mala si pravdu, mami
Toľko vecí chceli robiť ináč, no napokon zisťujú, že určité zákonitosti života sa skrátka zmeniť nedajú. A mama im to márne celé roky hovorila. Nuž, už to teraz chápu, čo na tom, že sa blížia pomaly k štyridsiatke...

Mami, chýbaš mi
Z detí sú už rodičia, možno i starí rodičia, no časy, keď bola mamina náruč pre ne otvorená, sú stále v pamäti a v ťažkých chvíľach by sme sa tam všetci najradšej schúlili. Žiaľ, mama je už často len v spomienkach a deti po päťdesiatke.

Mami, navždy ostaneš v mojom srdci
Aj keď si pri dôchodcoch málokto spomenie, že aj oni boli deťmi, ani v obklopení vlastných potomkov a vnúčat na rodičov nezabúdajú. Mama, hoci už v dávnych spomienkach, zostáva v srdci navždy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >