Letnú sezónu strieda zimná, s turistikou však končiť nemusíte. Päť vecí, na ktoré treba teraz dbať zvlášť

pt, TASR, 31. októbra 2023 o 06:38

Aj keď teploty vonku sú ešte stále pomerne vysoké, hory už ohlásili zimný režim – od 1. novembra napríklad začína tatranská zimná uzávera, čo znamená, že viaceré doliny a štíty budú na niekoľko mesiacov nedostupné. Pre milovníkov turistiky to síce koniec nádherných túr neznamená, aj oni však musia prejsť na „zimný mód“ – čo sa týka výstroje, plánovania trás a ďalších záležitostí.

Začiatkom zimy je prírodná nádherná.

Foto: Patricia Poprocká
Na čo všetko dbať? Nech sa páči, päť základných vecí:

Časové rezervy sú nevyhnutné

V zime sa skôr stmieva, v horách ešte skoršie. Myslite na to pri plánovaní a na túru vyrazte čo najskôr. Horská záchranná služba odporúča v skorých ranných hodinách. Dĺžku trasy naplánujte tak, aby ste sa stihli vrátiť pred západom slnka. Dôvod je jednoduchý – tma zvyšuje riziko pošmyknutia, úrazu, straty orientácie. Aj podchladenia. Po západe slnka totiž teraz v horách teplota prudko klesá, čo je pre človeka unaveného chodením ďalšia nepríjemnosť. Skrátka zimný večer sa najlepšie trávi pekne doma v teple.

Rátajte s objektívnymi prekážkami

Aj keď je vaša kondícia skvelá, pamätajte, že turistika v zime je niečo iné než tá letná. Tempo býva neraz pomalšie pre objektívne príčiny – chlad, náročnejší terén – blato, námraza, tenká vrstva ľadu, sneh a podobne. Môže tiež fúkať nepríjemný protivietor, skrátka pri plánovaní trás myslite na to, že to, čo by ste v lete zvládli za štyri hodinky, môže teraz trvať päť, možno i dlhšie.

Oblečenie do ozajstnej zimy

Aj keď to zdola vyzerá ako sci-fi, tam hore v lesoch či skalách môže nepríjemne fúkať, snežiť, mrznúť, človek nikdy nevie. Zvlášť v horách sa môže počasie ľahko zvrtnúť. Vždy rátajte s tým, aby ste mali primerané oblečenie a v batohu ešte zásoby, keby náhodou. Na stránke horskej záchrannej služby si pozrite denné aktuálne výstrahy vo všetkých pohoriach Slovenska, kde pôsobí. Tiež si preštudujte predpoveď počasia, ktorá je pomerne presná na viacerých stránkach.

Zimná výstroj nevyhnutná

Nie, nemyslí sa len oblečenie, čiapka, rukavice, paličky či vhodná obuv. „V tomto ročnom období je vhodné neustále nosiť so sebou aspoň tzv. retiazkové nesmeky, prípadne stúpacie železá. Pri náhlom zhoršení počasia, výraznom ochladení či silnom vetre, ktoré s prichádzajúcou zimou nie sú na horách výnimočné, je vhodné vybaviť sa výstrojom do zimných podmienok,“ upozorňujú horskí záchranári. Baterka ako zdroj svetla a náhradný zdroj na dobíjanie mobilov sú užitočné tiež.

Nebojte sa otočiť

Keď vidíte, že to nejde – náročný terén, zlé počasie, pokročilý čas, prípadne ste si zabudli pribaliť primerané oblečenie alebo zásoby jedla či čaju, bez hanby sa otočte. Turistika nie sú preteky, ide o prechádzku. Otočte sa a vráťte sa, aby ste sa tam mohli nabudúce ešte raz, za lepších okolností, vrátiť.

Keď to bez záchranárov nejde

Áno, aj to sa stáva, žiaľ. Horská záchranná služba pripomína, že jej bezplatná aplikácia dokáže určiť polohu a poskytnúť záchranárom potrebné informácie na urýchlenie zásahu. „V prípade potreby privolania pomoci značne uľahčí následky poistenie na hory,“ pripomínajú záchranári.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >