Letné školy v auguste privítajú takmer 8 500 detí

TASR, 11. júla 2020 o 04:21

Letné školy, ktoré sa otvoria posledné tri augustové týždne, privítajú takmer 8 500 detí. Najväčší záujem prejavili v Prešovskom kraji.

Letné školy bude navštevovať 8,5 tisíca detí.

Foto: Shutterstock.com

„Rezort školstva tak podporí 242 škôl, ktoré budú realizovať Letnú školu 2020 pre 8 499 detí v celkovej dĺžke trvania 19 085 hodín,“ priblížilo ministerstvo. Dodalo, že najväčší záujem o letné školy mali v Prešovskom kraji, v ktorom podporia 43 škôl s počtom detí 1 484. Najmenší záujem mali školy v Bratislavskom kraji, kde sa letná výučba uskutoční v 12 školách pre 445 detí.

Ministerstvo ozrejmilo, že hodnotiaca komisia pri posudzovaní žiadostí zohľadňovala napríklad, či aktivity letnej školy podporujú tvorivosť a iniciatívnosť, hodnotovú výchovu, rozvoj čitateľskej, matematickej, informačnej a prírodovednej gramotnosti, analytického či kritického myslenia. Hodnotila tiež, či aktivity sú uspôsobené veku a potrebám školákov, či žiakom môžu pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach a či sú súčasťou denných aktivít letnej školy aj pohybové aktivity.

Žiaci môžu letné školy navštevovať od 10. do 28. augusta, vždy od pondelka do piatka. Letné školy sú dobrovoľné pre školy, žiakov aj učiteľov. Vzdelávanie by malo mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter. Cieľom je tiež pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.

„Som veľmi rád, že sme po prvýkrát spustili tento projekt a že ho školy využili. Obzvlášť vítam, že ho využívali aj školy, ktoré učia žiakov zo znevýhodneného prostredia, ktorým aj touto cestou chceme spoločne pomôcť pri návrate do tried v septembri,“ zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling.

Jeden cyklus letnej školy by mal trvať päť dní. Škola dostane finančnú podporu na každý cyklus, najviac však dokopy 2 600 eur. Ak v rámci cyklu budú deti v škole štyri až šesť hodín denne, dostanú organizátori 500 eur. V prípade, že deti budú v škole sedem až desať hodín denne, môžu organizátori získať 800 eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >