Letné školy sú otvorené, privítajú vyše 8 tisíc detí

TASR, 11. augusta 2020 o 04:00

Letné školy sú otvorené od pondelka 10. augusta. V posledných troch augustových týždňoch by mali privítať takmer 8 500 žiakov.

Letné školy využívajú hlavne deti zo sociálne slabšieho prostredia.

Foto: Shutterstock.com

Žiaci môžu letné školy navštevovať od 10. do 28. augusta 2020, vždy od pondelka do piatka. Najväčší záujem o ne evidujú v Prešovskom kraji, v ktorom rezort školstva podporí 43 škôl s počtom detí 1 484. Najmenší záujem o letné školy eviduje ministerstvo v Bratislavskom kraji, kde sa letná výučba uskutoční v 12 školách pre 445 detí. Cieľom týchto škôl je pomôcť vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach, ktoré vznikli alebo sa prehĺbili v dôsledku koronakrízy.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci letných škôl podporilo 244 žiadateľov celkovou sumou 372 600 eur. V pláne ministerstva však pôvodne bolo rozdeliť pol milióna eur. Zvyšné peniaze chce rezort investovať do regionálneho školstva v prípade druhej vlny pandémie.

Podľa odhadov analytikov z Inštitútu vzdelávacej politiky nemusí mať pripojenie na internet doma minimálne 23-tisíc žiakov. Deti z chudobných majoritných aj rómskych domácností majú v porovnaní s bežnými domácnosťami výrazne horší prístup nielen k technologickému vybaveniu, ale majú aj horšie digitálne zručnosti.

Pre pandémiu stratili desaťtisíce slovenských školákov prístup k vzdelávaniu. Prezenčná výučba na školách bola od 16. marca prerušená. Deti z materských škôl a z prvého až piateho ročníka základných škôl sa mohli do lavíc vrátiť od 1. júna. Školy sa pre stredoškolákov a žiakov druhého stupňa základných škôl otvorili 22. júna.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >