Letná skúsenosť mamičky: „Železnice, ďakujem pekne! Radšej pôjdem autom“

Patricia Poprocká, 25. júla 2024 o 05:43

Stopercentná zľava z cestovného pre deti do 16 rokov, teda zjednodušene povedané, že deti v tomto veku môžu cestovať slovenskými železnicami zadarmo, znie naozaj fajn. Mnohí rodičia túto možnosť využívajú najmä teraz počas prázdnin. Alebo lepšie povedané – chceli by. Viac skúsenosť, o ktorú sa podelila naša čitateľka.

Deti môžu cestovať vlakom so stopercentnou zľavou. Neplatí to však tak celkom.

Foto: Shutterstock.com

Vybavte deťom preukaz, budú môcť cestovať vlakmi zadarmo, až do 16 rokov. Táto možnosť, ktorú ponúkajú slovenské železnice, sa mi páčila. Naozaj skvelé, najmä ak máte tri deti, nemusieť platiť za tri lístky môže byť celkom slušná úspora peňazí.

Išla som, vybavila som. Boli síce drobné peripetie okolo fotografií, pani za okienkom sa totiž nepáčili tie, ktoré som priniesla, lebo neboli na lesklom papieri (akoby na tom záležalo, keď sa aj tak zalievali do fólie). Tak sa deti museli ísť odfotiť za 5 eur do automatu. Dva preukazy, dve eurá, výborne. Najmladšiemu synovi sme vybavovali preukaz v iný deň, za okienkom bola iná pani, ktorá si vyžiadala práve takú fotografiu, akú jej kolegyňa predtým zamietla, ale nevadí. Stáva sa aj v lepších firmách. Preukazy máme, poďme na výlet. Zadarmo vlakom!

S deťmi sme si sadli, vybrali cieľ cesty, urobili plán, začali sa tešiť a – realizovať ho. Zadrhlo sa to pri prvom kroku, kúpe lístkov.

Sprvu som si myslela, že železniciam nefunguje dobre stránka. Systém mi síce umožnil vybrať si trasu, konkrétny vlak i typy lístkov, z toho tri so spomínanou stopercentnou zľavou z cestovného, keď však bolo treba prejsť na platbu, už ma to nechcelo pustiť ďalej.

Až pani na online chate „Poradíme vám“, kam som sa obrátila, mi oznámila dôvod – kapacita voľných lístkov na tento vlak je už vypredaná. Ale mám možnosť kúpiť deťom lístok s polovičnou zľavou. Fantastické! Ďakujem pekne. Aj za to, že sme sa to dozvedeli v pohodlí obývačky, nie pri okienku s batohmi na pleci, kedy by sme už asi nemali na výber.

Pani bola ešte taká láskavá, že mi pozrela, ktoré ďalšie spoje na nami vybranú trasu cestovanie deťom zadarmo ešte umožňujú, výsledok bol však ten istý: „vypredaný kontingent.“ Pri každom vlaku je totiž určené, koľko cestujúcich môže cestovať so stopercentnou zľavou. Koľko, nevedno. Ak sa však počet vypredá, dieťa-nedieťa, platiť musí každý. Železnice napokon tiež nemôžu skrachovať na prílišných zľavách, všakže. Veď čo ak by náhodou začali vlakmi cestovať iba deti???

Ale aby nikto nepovedal, že železnice nie sú ústretové voči rodinám či detským pasažierom, majú pre nás ešte jednu dobrú radu: 60-dňový predpredaj. „Odporúčam vám ho využívať,“ dostalo sa mi poučenia. Naozaj rada za všetky peniaze. Ľudia totiž bežne vedia, ktorým vlakom budú chcieť či potrebovať cestovať o 60 dní…

Takže, slovenské železnice, ďakujem pekne. Pre deti, ktoré by sa mohli odviezť vlakom zadarmo, už v tomto vlaku miesto nie je, pre tie, ktoré si zaplatia polovičné cestovné, už áno. Opäť raz sa potvrdilo, že reklama je len reklama a „zadarmo“ nie je vlastne nič. Alebo zadarmo odtiaľ-potiaľ.

A ako dopadol náš výlet? Šli sme autom, pretože pri ceste tam a späť by náklady pre piatich ľudí neboli vôbec nižšie, naopak. Ale: Cestujte ekologicky, využívajte moderné služby železníc, možnosti stopercentných zliav a nezabudnite plánovať 60 dní vopred!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >