Kupuješ? Máš krvavé ruky! Bojnická ZOO spustila letnú kampaň proti priekupníkom so zvieratami

TASR, pt, 10. júla 2019 o 05:49

Národná zoologická záhrada Bojnice chce upozorniť na nelegálny obchod so zvieratami, ktorý ľudia sami nechtiac podporujú, ak si na svojich dovolenkách kúpia nejaký suvenír zo zvierat.

Kupuješ? Máš krvavé ruky... Tak vyzerá jeden z bilborodov v bojnicjkej ZOO.

Foto: facebook ZOO Bojnice

Kampaň, ktorú ZOO v spolupráci s českými partnermi spustila tento týždeň, sa volá Ukradnutá divočina. „Nelegálny obchod so zvieratami a ich časťami je jednou z najzávažnejších príčin ohrozenia divokých zvierat. Pretože nám to nie je ľahostajné, rozhodli sme sa naň upozorniť kampaňou, ktorá odhaľuje priehľadné fakty o tomto nelegálnom obchode," uviedla Andrea Klasová z bojnickej ZOO.

Ľudia cestujúci do zahraničia si podľa nej z dovoleniek prinášajú rôzne suveníry, o ktorých ani netušia, aký strašidelný príbeh majú za sebou.

Prostredníctvom kampane môžu teraz návštevníci ZOO poodhaliť skutočnosti o kriminalite páchanej na zvieratách. Slogan kampane „Kupuješ? Aj ty máš krvavé ruky!“ má poukázať práve na ich účasť, hoci nevedomú, na tomto priekupníctve.

„Slogany sú doplnené faktami, ktoré hovoria napríklad o tom, že každý rok je v Afrike zabitých viac ako tisíc nosorožcov, sto slonov je každý deň zabitých pre slonovinu a 10 miliónov divokých zvierat je ročne ulovených pre kožušinu,“ vysvetľuje Andrea Klasová.

Ako nemať krvavé ruky? „Jednoducho nekupujte a nezbierajte nič, čo nepoznáte a neviete, či je to dovolené a legálne. Odmietnutím kúpy nelegálneho živočícha alebo výrobkov z častí jeho tela môžete pomôcť k jeho záchrane," vysvetľuje.

Po ničení prirodzených biotopov je podľa nej druhou hlavnou príčinou vyhynutia živočíšnych a rastlinných druhov práve ich zabíjanie a obchodovanie s nimi a ich časťami.

„Najčastejšie pašované sú papagáje, plazy a bezstavovce, v prípade obchodovania ide o módne doplnky z častí kože zvierat a výrobky zo slonoviny," spresnila.

Kupuješ? Máš krvavé ruky
Kampaň v podobe reálnych fotografií zvierat a ich častí s krvou je prvou komplexnou svojho druhu na Slovensku a v Čechách. Je inštalovaná pri hradnom múre oproti veľkému rybníku. Vznikla na základe skúseností vedúcej Oddelenia medzinárodnej ochrany biodiversity a CITES Českej inšpekcie životného prostredia Pavly Říhovej v spolupráci s predstaviteľmi ZOO Ostrava a Olomouc, fotografkou Luciou Čižmárovou a ďalšími členmi tímu. Všetky exempláre alebo časti zvierat na fotografiách skonfiškovali kontrolné orgány CITES v Česku.

Väčšina výrobkov zo zvierat by sa vôbec nemala vyrábať.

Foto: facebook ZOO Bojnice





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >