Krivé zuby u detí môžu za zubné kazy i bolesti hlavy. Aké sú možnosti riešenia?

gb, 12. marca 2023 o 05:15

Nerovné zuboradie môže spôsobovať reálnu bolesť, ale aj mnoho ďalších zdravotných komplikácií. Medzi najčastejšie patrí rýchle a nerovnomerné opotrebenie zubov, rečové chyby, bolesti hlavy spôsobené napätím v čeľustiach a kĺboch sánky či tvorba zubného kameňa, s ktorou úzko súvisí zvýšená tvorba zubných kazov a rozvoj paradentózy. Aké sú najčastejšie dôvody krivých zubov a čo sa s tým dá robiť?

Zubný strojček môže byť pre deti a mladých aj vítaným módnym doplnkom.

Foto: Shutterstock.com

Krásne biele, ale najmä rovné zuby má len veľmi malé percento populácie. Zvyšok trápia menšie či väčšie problémy s nedokonale usporiadanými alebo prekríženými zubami. O nápravu je vhodné postarať sa už v mladom veku, ale liečba je určená pre všetky vekové kategórie.

V prvých rokoch života dieťaťa je dôležité sledovať, či sa jeho zúbky prerezali, a čistiť ich tak, aby nevznikal povlak zodpovedný za zubný kaz. V neskoršom období treba aj u detí dbať na to, aby boli trvalé zuby správne usporiadané. Nie je to totiž len otázka estetiky, ale aj funkčnosti a zdravia.

Zo zdravotného poistenia majú deti hradené preventívne prehliadky u zubného lekára až dvakrát ročne. „Hoci deti majú zúbky mliečne, teda ich nebudú mať natrvalo, aj tie sa môžu kaziť. Navyše, stav chrupu v detskom veku a hygienické návyky do značnej miery ovplyvňujú zdravie a vzhľad trvalých zubov. Keď sa pozitívne hygienické návyky vytvoria v detstve, je veľká pravdepodobnosť, že budú pretrvávať aj do vyššieho veku,“ uvádza v tlačovej správe detská stomatologička Beáta Marčanová z polikliniky Dr. Martinko.

Na Slovensku však dlhodobo klesá navštevovanie preventívnych prehliadok aj napriek tomu, že v spoločnosti sa eviduje vysoký počet zubných ochorení a čeľustno-ortopedických anomálií. Dokonca sa odhaduje, že liečbu u čeľustného ortopéda, teda ortodontistu, potrebuje až tretina detí.

Genetika i cumlík

Príčiny nerovných zubov môžu byť viaceré. V prvom rade je to genetika. Po rodičoch dostávame do vienka tvar, veľkosť a postavenie zubov, rovnako aj veľkosť čeľuste. Dokonca aj to, aký veľkostný rozdiel bude medzi hornou a dolnou čeľusťou, majú na svedomí naše gény.

K ďalším príčinám patria návyky z detstva ako cmúľanie palca, používanie cumlíka a dlhodobé kŕmenie z fľaše prispievajú zvýšenou mierou ku kriveniu zubov. Deti si cmúľaním palca vytvárajú tlak na ďasná a zuby, ktoré vyrastajú v nesprávnom smere.

Predčasná strata mliečnych zubov je zodpovedná za stratu miesta na trvalé zuby. Okolité zuby sa posunú do vzniknutej medzery, a tým sa stráca priestor na trvalý zub. Výsledkom je nesprávne prerezanie alebo úplné neprerezanie zuba.

A napokon poranenia tváre – pri úrazoch alebo poraneniach tváre hrozí posun čeľuste, prípadne strata zuba. Pri posune čeľuste vzniká nesprávny zhryz, čo zvyšuje opotrebovanie všetkých zubov a ich možné vypadnutie.

Prečo nezanedbať liečbu krivých zubov


„Správne usporiadanie zubov má veľký vplyv na zdravie našich úst. Medzi skrivenými zubami môžu vznikať ťažko dostupné priestory, v ktorých sa hromadia baktérie, usádzajú zvyšky potravy, povlak a vzniká zubný kameň,“ vysvetľuje ortodontistka Anastasia Sidiroupolou zo Starlynr. Zubný kameň je živnou pôdou na vznik zubného kazu. Dentálna hygiena nerovného chrupu je náročnejšia a vyžaduje si šikovnosť a trpezlivosť majiteľa.

Krivé zuby majú nezanedbateľný vplyv na nerovnomerné opotrebovanie chrupu. To spôsobuje, že niektoré zuby sú namáhané viac, ako by mali, iné zase menej. „Nerovnomerný tlak sa následne prejavuje popraskaním zubov, ale aj chronickými bolesťami hlavy, ktoré súvisia s napätím v čeľustiach a kĺboch sánky,“ dodáva ortodontistka.

S nesprávnym postavením zubov sú spojené aj žuvacie problémy. Zle spracovaná potrava následne spôsobuje tráviace ťažkosti. Krivé zuby majú vplyv aj na výslovnosť hlások a artikuláciu. V staršom veku môžu prísť problémy s čeľustnými kĺbmi, prípadne iné závažné defekty ústnej dutiny a tváre.

Možnosti korekcie chrupu


Najbezpečnejšia cesta, ako sa dopracovať k rovnému chrupu, je s pomocou ortodontistu, teda čeľustného ortopéda. Ten vysvetlí možnosti liečby. V praxi sa lekári stretli aj s pokusmi pacientov vyrovnať si zuby svojpomocne. Používali na to rôzne doma vyrobené pomôcky – pásky alebo drôtiky omotané okolo zubov. Túto formu nápravy krivých zubov však lekári rozhodne neodporúčajú. Priniesla by iba ďalšie problémy, ktoré by cestu za rovnými zubami len predĺžili.

Najvyužívanejšou a cenovo najdostupnejšou metódou sú kovové alebo keramické fixné strojčeky. „Tvoria ich malé kovové, respektíve priehľadné keramické zámky na každom zube. Vzájomne sú spojené drôtikom, ktorý vyvíja tlak na zuby, čím ich vyrovnáva. Môžu sa nalepiť buď na prednú stranu chrupu, prípadne na vnútornú stranu zubov,“ popisuje Anastasia Sidiroupolou. Sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Tínedžeri začali používať gumičky na strojčeku ako módny doplnok a menia si ich farby podľa nálady. Nevýhodou fixných strojčekov sú časté návštevy zubných lekárov, v priemere raz za mesiac, a zvýšené nároky na dentálnu hygienu.

Neviditeľný strojček

Spolu s vývojom vedy a technológií sa vyvíjajú aj metódy vyrovnávania zubov. Medzi najnovšie sa zaradil takzvaný neviditeľný strojček. Ide o priehľadné dlahy, ktoré pacient nosí počas dňa aj v noci. Dolu si ich dáva, ak sa chce najesť, napiť niečoho iného ako čistej vody a pri čistení zubov. Výhodami oproti ostatným typom strojčekov sú ľahká údržba, kratšia dĺžka liečby, menej časté kontroly a hlavne neviditeľnosť pri používaní.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa