Krásna, ale škodlivá zábava. Prečo je lepšie sa zaobísť bez balónov

Patricia Poprocká, 14. novembra 2019 o 05:53

Mnohí si bez nich nevedia predstaviť poriadnu detskú oslavu, sú neodmysliteľnou súčasťou jarmokov a tiež masových zhromaždení, kde zúčastnení prostredníctvom nich demonštrujú jednotu či oddanosť nejakej myšlienke. Balóny sú vďačná vec, je však lepšie sa bez nich zaobísť. Sú totiž veľkou záťažou pre prírodu a príčinou smrti mnohých zvierat.

Vypúšťanie balónov bolo súčasťou aj tradičného charitatívneho pochodu proti rakovine prsníka. Organizátori však s tým už v posledných dvoch ročníkoch prestali, práve vzhľadom na ochranu životného prostredia.

Foto: Avon

Okrem toho, že sa v prírode rozkladajú niekoľko rokov, sú smrteľnou pascou aj pre zvieratá.

A to najmä balóny, vypúšťané do vzduchu. Pohľad, ako masovo letia do výšav je síce úchvatný, ochranári však pred týmto varujú. Zvieratá sa totiž zamotávajú do balónových šnúrok, prípadne si pestré zvyšky balónu pomýlia s jedlom. Ich počet podľa ochranárov rastie.

Vypustený balón v atmosfére praskne a jeho kúsky sa dostanú opäť na zem, väčšie alebo menšie. Vo vode ich potom jedia ryby, na súši vtáci. Nielen zvyšky balónu, ale aj plastový krúžok, ktorým je balón na konci uchytený o šnúrku sa už našiel vo zvieracích žalúdkoch.

Čo všetko spôsobujú balóny prírode, a aká je ich púť, ukazuje video pod článkom. Odkaz je jasný. Zrieknite sa balónov. Oslavu si radšej spríjemnite chutnou tortou a pri veľkých zhromaždeniach sa zviditeľňujte inak. Demonštrovať názor sa dá napríklad zapálením sviečky, držaním kvetiny v rukách, prípadne jej spustením na vodu, ak je táto možnosť, alebo pripnutím stužky.

Za alternatívu k púšťaniu balónov sú označované aj bublifuky alebo papierové šarkany, tu však treba prihliadať na masívny úbytok lesov či množstvo plastového odpadu, ktorý zostane po bublifukoch.

V každom prípade – dá sa to aj bez balónov. Zábava zostane rovnaká a viac zvierat nažive.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >